У початок

В Індії розповіли про складнощі з постачанням російської нафти через США

Нові санкції США можуть додатково скоротити постачання російської нафти в Індію, яка в останній рік стала найбільшим покупцем сировини через брак танкерів. Про це з посиланням на три джерела у галузі пише Reuters.

Йдеться про обмеження, оприлюднені минулого тижня на другу річницю повномасштабної війни в Україні. Під санкції потрапили 14 танкерів, пов'язаних із «совкомфлотом», які займалися доставкою партій.

Зі слів співрозмовників агентства, така ситуація створює дефіцит суден і може призвести до зростання ставок фрахту, що, у свою чергу, зробить постачання менш вигідним. Вони також не виключають, що росія проводитиме більше обсягів нафти через трейдерів, а ті збільшать свої доходи за рахунок підвищення цін для кінцевих покупців.

Торік росія стала головним постачальником нафти в Індію. У середньому країна імпортувала 1,66 млн барелів на добу (б/д), що у 2,5 раза більше, ніж роком раніше. Проте нинішні умови, які пропонує москва, виглядають значно менш вигідними, стверджують джерела. На тлі невизначеності зі стабільністю постачання нафтопереробники не поспішають укладати контракти.

На початку лютого повідомлялося, що російські постачальники не можуть домовитися з індійською нафтопереробною компанією Bharat Petroleum Corp (BPCL) щодо продажу преміального сорту нафти Sokol. Посилення тиску з боку США щодо реалізації «стелі» цін на нафту змусило партнерів переглянути умови закупівлі. У результаті вже у січні імпорт російської нафти впав до мінімуму за рік.

Раніше газета «Коммерсант» повідомила, що початок постачання скрапленого природного газу (CПГ) з проєкту «арктик CПГ-2» можуть перенести на невизначений термін через відсутність газовозів. Ті самі санкції США поставили під питання передачу суден, що будуються у Південній Кореї.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти