У початок

НПЗ США відновлюють втрачений обсяг виробництва, деякі збої триватимуть у січні

У вівторок американські нафтопереробні заводи гарячково працювали над відновленням роботи дюжини об’єктів, які було вимкнено через святкову заморозку, яке в деяких випадках триватиме до січня, повідомляє Reuters.

Арктичний вибух опустив температуру значно нижче від точки замерзання, що призвело до втрати електроенергії, приладів і пари на об’єктах узбережжя Мексиканської затоки США. Постраждалі заводи переробляють близько 3,58 млн барелів нафти на день (б/д), доставляючи близько 20% автомобільного палива в США.

Нафтопереробні заводи працювали майже на повну потужність із високими цінами на дизельне й інше паливо. Цього тижня роздрібні ціни на бензин на узбережжі Мексиканської затоки різко зросли, але на загальнонаціональні ціни тимчасові перебої не вплинули.

Більшість уражених рослин зазнали незначних пошкоджень. Зі слів людей, обізнаних із ситуацією, температура впала до 17 за Фаренгейтом (-8 за Цельсієм) уздовж узбережжя Мексиканської затоки.

Відповідно до повідомлень, надісланих від штату і людей, знайомих з операціями, два заводи в районі Х’юстона — комплекси Motiva Enterprises у Порт-Артурі й комплекси Deer Park від Petroleos Mexicanos — мають робити перезапуск, який буде перенесено на перший або другий тиждень січня. Прес-секретарі не відповіли на запити про коментарі.

Зі слів однієї особи, яка брала участь у перезапуску, робота почнеться приблизно через два тижні, якщо не буде збоїв у запуску, оскільки «ця подія замерзання була набагато легшою, ніж лютнева (2021 року), тому варто очікувати швидкого відновлення».

На вихідних TotalEnergies почала працювати над відновленням когенераційної установки, що має вирішальне значення для підтримки роботи заводу в Порт-Артурі. У вівторок Exxon Mobil була близька до того, щоб повернути свій завод у Бомонті (штат Техас) на повну роботу. Речники обох підприємств не відповіли на запити про коментарі.

LyondellBasell Industries перебуває на ранніх стадіях відновлення виробництва на своєму нафтопереробному заводі в Х’юстоні, повідомили люди, знайомі з роботою заводу. Прес-секретар відмовився від коментарів, зіславшись на конкурентні причини. 

Marathon Petroleum, яка керує другим за величиною підприємством на узбережжі Мексиканської затоки після Motiva, прагне відновити виробництво до кінця тижня, кажуть обізнані з цим питанням люди. Проте у самій компанії від коментарів відмовились. 

Компанія Valero Energy, яка зазнала збоїв на трьох своїх нафтопереробних заводах у Техасі, теж не відповіла на запити про коментарі. Зі слів людей, знайомих із ситуацією, минулими вихідними він перезапускав завод у Порт-Артурі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти