У початок

НПЗ США попереджають про дефіцит потужностей 2025 року

Дефіцит нафтопереробних потужностей загрожує всьому світу й може матеріалізуватися вже наступного року, заявив виконавчий директор Phillips 66 в інтерв’ю Bloomberg.

Потенційний дефіцит може бути викликано закриттям потужностей, сказав Марк Лашієр, оскільки деякі нафтопереробні підприємства піддаються низькій маржі перероблення. Закриття може позбавити ринку 700 тис. барелів на добу (б/д), додав він.

«США стали дуже конкурентоспроможними в нафтопереробленні, — сказав Лашієр. — Ми можемо конкурувати на світових глобальних ринках».

Позитивні прогнози Lashier з’явилися незабаром після повідомлень про те, що нафтопереробники США планують скоротити виробництво через низьку маржу. У середині серпня Bloomberg повідомляв, що Marathon Petroleum планує знизити рівень використання потужностей до 90% на всіх своїх 13 НПЗ, що нижче за 97% у ІІ кварталі. PBF Energy збиралася знизити темпи перероблення до найнижчого рівня за три роки.

Valero Energy планує знизити продуктивність з 3 млн б/д до 2,86 млн б/д. Це найнижчий показник обробки за два роки. Phillips 66, зі свого боку, планував знизити завантаження потужностей до 90% з 98% у ІІ кварталі — найвищого показника за п’ять років.

«Знижена маржа нафтоперероблення готує основу для ще одного раунду важкого технічного обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) у США протягом осіннього сезону, — сказав Bloomberg минулого місяця Вікас Двіведі, глобальний стратег нафтогазової компанії Macquarie. — Це вплине на баланс і може збільшити обсяги виробництва в США на кінець року».

Лашієр з Phillips 66 визнав, що американський ринок палива був добре забезпечений цього року на тлі незмінного або слабкого попиту, але все ще очікує на глобальний дефіцит нафтопереробних потужностей наступного року, що може розширити ринки для американських нафтопереробників, які можуть залишатися прибутковими з маржею, яка спровокує закриття нафтопереробних потужностей в інших місцях.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти