У початок

Mol будує завод з виробництва «зеленого» водню

Нафтопереробний завод (НПЗ) Mol Százhalombatta розпочав будівництво найбільшого у Східній і Центральній Європі заводу з виробництва «зеленого» водню потужністю 10 мегават, який щороку виробляє 1 600 тонн чистого водню, що використовується для виробництва палива. Про це компанія оголосила 4 вересня.

Група Mol почала підготовчі роботи на заводі у Сахаломбатті у квітні, і протягом минулого періоду було виконано завдання, необхідні для запуску виробництва на водневому заводі. Серед іншого, було проведено необхідні випробування тиском, контроль системи керування процесом, встановлено й під'єднано до системи електролізери, а також введено в експлуатацію систему водопідготовки.

Обладнання для електролізу American Plug Power розщеплює воду на водень і кисень за допомогою електроенергії з відновлюваного джерела.

Таким чином взагалі не утворюються забруднювальні продукти, а також завод виробляє 8-9 тонн чистого кисню, виробляючи при цьому 1 тонну водню. Американська компанія запропонувала Mol надійну інноваційну технологію, яка має майже 50-річний досвід роботи з використанням водневих генераторів, оптимізованих для виробництва чистого водню.

У повідомленні цитується Адам Горват, директор із нових і стійких бізнесів групи Mol, який пояснив: «зелений» водень – чисте й універсальне джерело енергії, яке все ще використовується у виробництві палива для зменшення викидів вуглекислого газу компанії, але згідно з планами, він незабаром буде використовуватися безпосередньо в транспортному секторі, де ви також зможете його зустріти.

Виробництво й використання екологічно чистого водню інноваційним способом допомагає реалізувати розумний екологічний перехід, який є основною метою стратегії Mol, зазначив Горват, додавши, що після Сазхаломбатти такі заводи також плануються у Братиславі й Рієці, останні з яких можуть почати працювати 2026 року.

Будівництво нового заводу вартістю 22 млн євро дозволить скоротити викиди вуглекислого газу Dunai Finomító більш ніж на 25 тис. тонн на рік. Нова технологія може поступово замінити виробничий процес на основі природного газу, на який зараз припадає шоста частина загальних викидів вуглекислого газу групи Mol.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти