У початок

У росії другий рік без нових великих нафтових родовищ

Пошуки в росії нових великих покладів нафти, які могли б замінити запаси, що вибувають через видобуток, знову не принесли істотних результатів.

За першу половину 2024 року в країні було відкрито лише п'ять нових нафтових родовищ, повідомив Interfax на східному економічному форумі голова мінприроди алєксандр козлов.

З його слів, усі вони були відкриті у приволзькому федеральному окрузі й виявилися «невеликими»: сумарні запаси родовищ склали лише 47 млн тонн — обсяг, який росія за поточних темпів видобутку викачує з надр приблизно за один місяць (річний видобуток у росії становить 515 млн тонн).

Минулого року, за даними роснєдр, на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти й газу, а серед нафтових усі виявилися або «дрібними» (запаси до 10 млн тонн), або «дуже дрібними» (менш як 5 млн тонн). Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн тонн нафти — мінімального за 6 років обсягу. Однак і цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже діючих покладів. Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн. тонн нафти, а це приблизно 9% річного російського видобутку.

Востаннє велике родовище нафти в росії – мадачагське на шельфі Баренцевого моря – було відкрито 2022 року. Однак і його запаси покривають лише два місяці російського видобутку і не йдуть у жодне порівняння з родовищами-гігантами, відкритими за часів СРСР: самотлором із запасами 7 млрд тонн, ромашкінським із запасами 3 млрд тонн або приобським із запасами 2,4 млрд тонн.

Без нових великих відкриттів нафтова промисловість живе рік у рік: за даними роснєдр, до 90% всіх родовищ, знайдених у росії останнім часом, належать до дрібних і дуже дрібних. При цьому майже всі поклади вже залучені у видобуток: нерозподілений фонд надр становить лише 3%.

Шукати вуглеводні стає все важче, оскільки потенціал традиційних регіонів видобутку в росії знижується, а частка запасів, що витрачаються, зростає, вказує аналітик «фінама» сєргєй кауфман. Крім того, продовжує він, міг зіграти роль вихід з росії іноземних нафтосервісних компаній: американські Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes і Weatherford оголосили про припинення інвестицій і постачання обладнання в росію незабаром після початку нею повномасштабної війни проти України. 2022 року Halliburton і Baker Hughes продали бізнес у країні менеджменту російських підрозділів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти