У початок

НПЗ Dangote розпочне постачання бензину в Нігерію наступного місяця

Новий меганафтопереробний завод Нігерії почне постачання бензину на внутрішній ринок у травні, відучивши найбільш густонаселену країну Африки від дорогого імпорту нафти, повідомляє Bloomberg.

Завод, побудований за межами Лагоса найбагатшою людиною Африки Аліко Данготе, 2 квітня постачив на нігерійський ринок свої перші нафтопродукти — дизельне й авіаційне паливо, написав виконавчий директор Dangote Industries Ltd. Девакумар Едвін у текстовому повідомленні, не уточнюючи обсягів, які вже відправлено.

Це знаменує собою поворотний момент для найбільшого виробника нафти в Африці, який здебільшого імпортує для задоволення потреб у нафтопродуктах. Очікується, що НПЗ продуктивністю 650 тис. барелів на день (б/д) зменшить потреби Нігерії в іноземній валюті для імпорту палива і незначно знизить ціни на нафтопродукти.

Зі слів Абубакара Майганді, голови галузевого органу, паливні компанії вже почали забирати дизельне пальне з НПЗ й платитимуть у найрах.

«Ми все ще завершуємо деталі обсягів, які ми збираємося отримати від Dangote як асоціації, і ми також не завершили визначення ціни», — сказав він.

НПЗ, який розпочав роботу в січні, експортував свою першу продукцію — 65 тис. метричних тонн прямогонного мазуту з низьким вмістом сірки й близько 60 тис. тонн нафти — минулого місяця. Він працює з початковою швидкістю переробки 350 тис. б/д, перш ніж вийти на повну потужність.

Нігерія попри те, що є великою видобувною країною, змушена імпортувати паливо для забезпечення потреб внутрішнього ринку. За даними Консалтингової групи «А-95», країна щомісячно імпортує приблизно 200 тис. тонн дизельного пального й 1 млн тонн автомобільного бензину. Початок відвантажень з НПЗ Dangote є дуже вчасним заходом, оскільки росія, яка була одним із великих постачальників на ринок Нігерії, з 1 березня заборонила експорт бензину.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти