У початок

Новий «давалець» ОПЗ може відмовитися від підписання контракту – експерт

Також є російською мовою

Сингапурська компанія Dachex Shipping Pte Ltd, яка виграла конкурс на постачання газу Одеському припортовому заводу за давальницьким контрактом, може відмовитися від його підписання через очевидну збитковість. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Згідно з розрахунками експерта, беззбитковим виробництво карбаміду для хімічних підприємств буде при ціні природного газу 13 500 грн (без ПДВ), або близько $520/тис. куб. м, тоді як на сьогоднішній день ціна ресурсу досягає $900-1000/тис. куб. м.

«Основне питання – чи захоче на тлі таких цін заходити новий давалець Dachex Shipping? З ним Фонд держмайна планує розпочати роботу з листопада. Є, звичайно, непогані новини у вигляді підвищення цін на карбамід, яке почалося, але ситуація вкрай хитка. Поки є всі ознаки того, що «сингапурці» мають достатньо підстав зіскочити будь-якої миті. Благо, «дірява» тендерна документація ФДМ це дозволяє зробити», – пише С. Куюн.

Він також підкреслив, що зростання цін на природний газ стало основною причиною відмови чинного давальця, компанії «Агро Газ Трейдинг», виконувати контракт, який діє до 31 жовтня.

«Заробивши сумарно за два роки своєї роботи на ОПЗ понад $150 млн, він («Агро Газ Трейдинг» – ek.) пірнув у кущі, як тільки з'явилися обриси першого мінуса. І де поділися всі щомісячні інфографіки й заяви про турботу про долю «флагмана хімічної промисловості України»? Нічого особистого, джаст бізнес. Договір з АГТ закінчується 31 жовтня, пора і честь знати...», – пише експерт.

Як повідомляв enkorr, Одеський припортовий завод призупинив виробництво через різке зростання ціни на газ і борг держпідприємства перед газорозподільною компанією «Одесагаз». Також держкомпанія повідомила про заборгованість компанії «Агро Газ Трейдинг» перед ОПЗ за вироблену продукцію, яка досягла 140 млн грн.

Довідка enkorr

ПАТ «Одеський припортовий завод» випускає хімічну продукцію, а також займається перевалкою хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% – ТОВ «Конкорд Капітал», іншим акціонерам-фізичним особам – 0,4312%.

Підприємство простоювало з кінця квітня 2018 року. Його роботу було зупинено через порушення давальцем ТОВ «Всеукраїнська Енерго Компанія» договору з «Укртрансгазом». У серпні 2019 року завод відновив роботу за давальницькою схемою, відібравши на конкурсі ТОВ «Агро Газ Трейдинг» і запустивши один агрегат аміаку й два агрегати карбаміду. Цей договір кілька разів продовжувався, а спроби змінити давальця через відкритий конкурс були безрезультатними, попри заяви ФДМ і зміну керівництва.

Востаннє Господарський суд Одеської області 5 серпня за заявою «Агро Газ Трейдинга» заборонив ОПЗ укладати договір на перероблення давальницької сировини й надання послуг з відвантаження готової продукції з сингапурською Dachex Shipping Pte. Ltd, яка перемогла в конкурсі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти