У початок

Німецький НПЗ Schwedt програє в гонці з російською нафтою — Reuters

Скорочення видобутку на німецькому нафтопереробному заводі «Шведт» демонструє труднощі, з якими стикається Берлін, відмовляючись від російської нафти, незважаючи на плани співпраці з Польщею для пошуку альтернативних постачань, повідомляє Reuters.

Проте через три місяці після того, як Варшава з Берліном домовилися співпрацювати, нафтопереробний завод працює на 50-60% потужностей, і ці альтернативні постачання залишаються недосяжними.

Минулого місяця москва відповіла на їхні двосторонні зусилля, припинивши надходження нафти в Польщу через нафтопровід «Дружба», тим самим обмеживши здатність Польщі вивільняти нафту для «Шведта».

Польському державному нафтопереробному заводу PKN Orlen тепер потрібно використовувати більше потужностей Гданського нафтового терміналу для живлення власного Плоцького нафтопереробного заводу.

Як наслідок, Schwedt може розраховувати щонайбільше на один танкер у Гданську на місяць, близько 1 млн метричних тонн нафти на рік, або лише третину обсягу, передбаченого попередніми планами, повідомило польське джерело.

Німеччина припинила закуповувати російську нафту в січні, а нафтопереробний завод Schwedt із продуктивністю 233 тис. барелів на день (б/д) працює приблизно на 55% потужності, або близько 130 тис. б/д, покладаючись на постачання з трубопроводу з порту «Росток» на півночі Німеччини.

Джерела в Польщі й Німеччині повідомили, що постачання через Польщу поки дали лише два танкери.

Німеччина з Польщею почали перемовини про транспортування неросійської нафти до «Шведта» через порт «Гданськ», польські трубопроводи й «Дружбу» на початку весни 2022 року.

«Дружба» може постачати як російську, так і казахстанську нафту.

Але основною перешкодою була структура власності Schwedt, оскільки російській нафтопереробній компанії «роснєфть» належить 54,17% акцій.

Берлін передав нафтопереробний завод під опіку у вересні, але лише в середині лютого він підготував юридичні зміни, які дозволяють продавати частку «роснєфті» без необхідності попередньої націоналізації.

Видалення російської фірми зі «Шведта» було важливою частиною угоди для Варшави.

Німецький суд збирається розглянути скаргу «роснєфті» на опіку у вівторок. Джерела в Німеччині й Польщі повідомили, що вердикт на користь «роснєфті» зробить націоналізацію, набагато сильніший захід, менш імовірним.

Польська PKN Orlen, яка володіє мережею автозаправних станцій у Німеччині, торік висловила зацікавленість придбати частку в Schwedt. 

Одне з джерел повідомило, що вона може об’єднатися з німецьким партнером, але не буде рухатися швидко через невизначені обставини.

«На цьому етапі всі варіанти відкриті», — сказав Роберт Слешинський, виконавчий директор зі злиттів і поглинань Orlen, під час телефонної конференції 24 лютого.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти