У початок

Німецький газовий гігант Uniper просить 9 млрд євро допомоги через дії «газпрому»

Німецький енергохолдинг Uniper SE обговорює з урядом Німеччини пакет допомоги на загальну суму близько 9 млрд євро. Як повідомляє «Бізнес.Цензор», за даними джерел агентства Bloomberg, уряд ФРН у відповідь на звернення компанії вивчає змогу використання низки заходів, включаючи надання позик, отримання частки в капіталі, а також може дозволити Uniper частково перекласти зростаючі витрати на споживачів.

Зі слів двох німецьких високопосадовців, у рамках свого плану уряд ФРН готує зміни до законодавства, які дозволять державі отримувати у власність частки в енергетичних компаніях, що переживають труднощі. Вони також дозволять перекласти принаймні частину вартості зростання цін на газ на клієнтів.

Uniper, яка є одним із найбільших у Німеччині імпортерів російського газу, минулого тижня повідомила, що обговорює з владою країни заходи з підтримки через обмеження постачання газу російським «газпромом».

За оцінками аналітиків, Uniper втрачає близько 30 млн євро на день через потребу замінювати постачання російського газу дорожчими альтернативами.

Як відомо, раніше найбільші клієнти російського газового монополіста в ЄС – OMV з Австрії, Eni з Італії, Uniper з Німеччини й Engie – підтвердили, що «газпром» обмежив постачання газу за чинними контрактами в Європу трубопроводом «північний потік» на 60% – до 40% його потужності. Останній стверджує, що зменшив транзит газу через несвоєчасне повернення компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів після технічного обслуговування у Канаді.

Раніше «газпром» припинив постачання газу низці європейських компаній через їхню відмову виконувати вимогу путіна про переведення розрахунків за газ у рублі.

Водночас, за даними джерел видання Financial Times, уряд Німеччини побоюється, що росія може скористатися запланованою на липень зупинкою «північного потоку» на техобслуговування,  щоб повністю перекрити постачання газу в країну, а також може затягнути строки проведення робіт. Крім того, експерти нагадують, що раніше на час проведення профілактичних робіт «газпром» збільшував експорт газу в Європу через Україну, однак торік відмовився від цієї можливості, спустошуючи натомість свої сховища газу в ЄС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти