У початок

Німеччина з Францією готуються до можливого припинення імпорту газу з рф

Німеччина і Франція готуються до можливого припинення імпорту російського газу після заявленої росією вимоги платити з 1 квітня рублями за постачання, на яку європейці відповіли відмовою.

Про це заявив міністр економіки Франції Бруно Ле Мер у Берліні під час прес-конференції з міністром економіки Німеччини Робертом Хабеком, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Можливо, виникне ситуація, коли завтра, за дуже особливих обставин, російського газу більше не буде. Ми повинні готувати ці сценарії, і ми їх готуємо», – сказав Ле Мер.

Німеччина й Франція одночасно підтвердили свою відмову оплачувати постачання російського газу в рублях, як того вимагає путін.

«Контракти передбачають валюту, в якій вони виконуються, і тому контракти повинні виконуватися в цій валюті. Контракти є контракти», – заявив Ле Мер.

Раніше повідомлялося, що російський президент владімір путін оголосив, що підписав указ про переведення розрахунків за газ у рублі з країнами, які сама Росія визначає як «недружні» (ті, що запровадили проти неї санкції у відповідь на неспровоковане вторгнення в Україну 24 лютого – ред.).

Раніше російське видання «Коммерсант» зазначало, що оплату за постачання газу за довгостроковими контрактами «газпрому» у березні має бути проведено саме 1 квітня. За даними джерел видання, «газпром» опрацьовує змогу повної зупинки постачання газу т.н. «недружнім країнам» і оцінює наслідки такого кроку.

Як повідомлялося, раніше країни Євросоюзу і G7 заявили, що не платитимуть за російський газ рублями на вимогу путіна, оскільки це порушує умови переважної більшості чинних контрактів.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента рф дмітрій пєсков заявив, що росія не постачатиме газ у Європу, якщо європейські покупці відмовляться платити за нього в рублях, як цього забажав владімір путін.

Минулого тижня господар кремля владімір путін доручив уряду, цб рф і «газпрому» до 31 березня перевести розрахунки за газ із «недружніми країнами» в рублі.

Як відомо, рф наразі експортує газ майже на $10 млрд на місяць (сумарний виторг від експорту газу в січні 2022 року склав рекордні $9,75 млрд). «газпром» у січні експортував до групи «недружніх» країн 7,15 млрд кубометрів газу на $5,99 млрд. Вибірка охоплює постачання російського газу в 20 країн: Австрію, Болгарію, Швейцарію, Чехію, Німеччину, Данію, Естонію, Фінляндію, Францію, Грецію, Хорватію, Угорщину, Італію, Литву, Латвію, Македонію, Нідерланди, Польщу, Румунію й Словаччину. 

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти