У початок

Ціни на нафту продовжили падати після заяви Байдена

Ціни на нафту продовжують знижуватися в п'ятницю, 1 квітня, після падіння напередодні на заяві президента США Джо Байдена про намір щодоби спрямовувати на ринок у середньому по 1 млн. барелів нафти зі стратегічного резерву (SPR) протягом наступних шести місяців.

Байден, виступаючи у Білому домі, закликав американські компанії нарощувати видобуток, щоб досягти зниження цін на нафту. Це, споряд з іншим, дасть змогу знизити роль експорту енергоносіїв із рф, заявив він.

Крім того, Байден запропонував розглянути в Конгресі заходи, які б підштовхнули компанії в США до більш активного видобутку нафти.

Вартість червневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:10 за київським часом у п'ятницю склала $104,35 за барель, що на $0,36 (0,34%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер ці контракти здешевшали на $6,73 (6%), до $104,71 за барель.

Ціна на ф'ючерси на нафту WTI на травень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) склала на цей час $99,66 за барель, що на $0,62 (0,62%) нижче за підсумкове значення попередньої сесії. У четвер вартість цих контрактів упала на $7,54 (7%), до $100,28 за барель.

У березні Brent здорожчала на 6,9%, WTI – на 4,8%, за перший квартал ціни зросли відповідно на 39% і 33%.

«У принципі, це тимчасовий захід, покликаний мінімізувати весняний підйом цін на нафту, — заявив аналітик S&P Global Commodity Insights Маршалл Стівз, коментуючи рішення Байдена про вивільнення нафти з SPR. — Він дозволить трохи збільшити постачання на ринок».

«Однак війна в Україні має вирішальний вплив на ринок, і основним чинником залишається можлива втрата російської нафти», — наводить слова експерта Market Watch.

Аналітики Goldman Sachs знизили прогноз вартості Brent на друге півріччя 2022 року на $10 за барель, до $125 за барель завдяки появі інформації про плани Байдена. На думку експертів, дії США не розв'яжуть проблеми «структурного дефіциту на нафтовому ринку».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти