У початок

Німеччина розглядає націоналізацію «дочок» «газпрому» та «роснєфті» – ЗМІ

У Німеччині розглядають змогу націоналізації дочірніх компаній російських енергетичних компаній «газпром» і «роснєфть». Про це пише видання Handelsblatt із посиланням на джерела в уряді, передає «Європейська правда».

Міністр економіки Роберт Габек у середу закликав до першого етапу надзвичайного газового плану через побоювання з приводу припинення російських постачань. І тепер в урядових колах проробляють значно далекосяжніші кроки. Наприклад, розглядається варіант експропріації й націоналізації німецьких «дочок» «газпрому» й «роснєфті».

Передумовою для таких обговорень, у яких також бере участь і канцлер Олаф Шольц, є побоювання щодо безпеки постачання енергоносіїв у Німеччину.

Федеральний уряд хоче запобігти масовому порушенню енергопостачання у разі виникнення труднощів для цих компаній, які мають системне значення для Німеччини.

Компанія Gazprom Germania керує кількома великими підземними сховищами газу, а «роснєфть» є ключовим гравцем на ринках бензину, дизельного пального й газу. Обидві компанії нині незамінні на енергетичному ринку Німеччини.

Раніше повідомлялося, що російський президент владімір путін оголосив, що підписав указ про переведення розрахунків за газ у рублі з країнами, які сама Росія визначає як «недружні» (ті, які наклали на неї санкції за неспровокований напад на Україну - ред.).

Російське видання «Коммерсант» зазначало, що оплата за постачання газу за довгостроковими контрактами «газпрому» у березні має бути проведена саме 1 квітня. За даними джерел видання, «газпром» опрацьовує змогу повної зупинки постачання газу «недружнім країнам» і оцінює наслідки такого кроку.

Як повідомлялося, раніше країни Євросоюзу і «Великої сімки» заявили, що не платитимуть за російський газ рублями на вимогу путіна, оскільки це порушує умови переважної більшості чинних контрактів.

Нагадаємо, прес-секретар президента рф дмітрій пєсков заявив, що росія не постачатиме газ в Європу, якщо європейські покупці відмовляться платити за нього в рублях, як цього забажав господар кремля. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти