У початок

Німеччина готує план у разі раптової зупинки постачань російського газу – ЗМІ

Німеччина готується до раптової зупинки постачань російського газу — розробляє план дій, який вона реалізує у такому разі. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Зазначається, що такий план може містити контроль над критично важливими компаніями.

«Підготовка, яку очолює Міністерство економіки, свідчить про підвищену тривогу щодо постачань газу, який живить найбільшу економіку Європи і є критичним для виробництва сталі, пластмас та автомобілів.

Торік російський газ становив 55% імпорту Німеччини», — пише агентство.

Німеччина раніше заявила, що хоче відмовитися від російських постачань, але передбачає, що до середини 2024 року значною мірою залежатиме від москви.

За даними джерел видання, у Німеччині побоюються, що росія може в односторонньому порядку перекрити потік газу, і хочуть мати план дій, якщо це станеться.

Уряд підтримає надання додаткових позик і гарантій для підтримки енергетичних компаній, допомагаючи їм упоратися зі стрімкими цінами, і може взяти під своє крило критичні компанії, такі як нафтопереробні заводи, заявили три посадовці.

На прохання прокоментувати ці заходи Міністерство економіки Німеччини вказало на заяви свого глави, віце-канцлера Роберта Хабека про те, що країна в останні тижні доклала «інтенсивних зусиль» для скорочення використання російської енергії.

«Минулого місяця Берлін схвалив законодавчу зміну, яка дозволить йому взяти під контроль енергетичні компанії як крайній засіб.

Зараз обговорюється, як він міг би застосувати цей захід на практиці, наприклад, взяти під контроль нафтопереробний завод PCK, яким керує російська «роснєфть» у Шведті поблизу Польщі», — пише Reuters із посиланням на двох співрозмовників.

«роснєфть» відмовилася коментувати будь-які можливі дії Німеччини.

Одне із джерел заявило, що націоналізація енергетичних компаній розглядається як варіант, але його потрібно ретельно зважити й виправдати на підставі забезпечення постачання енергоносіїв, а не для покарання росії.

Німеччина також може придбати частки в інших компаніях, зазначили співрозмовники.

2018 року Німеччина вдалася до схожого кроку, коли державний банк розвитку KfW купив 20% оператора енергетичної мережі 50Hertz, щоб відбити пропозицію китайської державної мережі.

Остаточний урядовий пакет надзвичайних дій ще не розроблено, зазначає агентство.

Один зі співрозмовників резюмував, що питання про придбання міноритарних пакетів акцій компаній і рішення щодо НПЗ у Шведті ще обговорюються, але остаточного рішення не прийнято.

Джерело: «Економічна правда»

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти