У початок

кремлю загрожує повна втрата енергетичної співпраці з Європою – ОП

Європа, у разі відмови від імпорту нафти й газу з росії, більше не повернеться до послуг кремля. Про це радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк написав у Twitter.

З його слів, нафта й газ – «єдине, що москва експортує у світ, крім війни». Щойно Європа перейде на іншого постачальника, вона вже не повернеться назад (незалежно від того, чи завершиться війна).

Подоляк нагадав, що для світу росія – непрогнозована країна, з якою не можна мати спільних довгострокових проєктів.

«Ще три місяці тому в кремля був «північний потік-2». Через 10 років єдиною можливістю для російської нафти повернутися на європейський ринок буде, якщо її продаватиме Татарстанська народна республіка», – зазначив Подоляк.

Як повідомлялося, 19 лютого президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що у Євросоюзі вирішили докласти всіх зусиль, аби позбутися залежності від російського газу.

За даними президента ЄК, у країнах Євросоюзу близько 24% від усього енергетичного балансу становить газ. ЄС імпортує 90% газу, і 40% цього імпорту – це російський газ.

11 березня фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз до 2027 року планує відмовитися від усіх російських енергоносіїв: нафти, газу й вугілля.

4 травня президент ЄК представила проєкт шостого пакету санкцій ЄС проти РФ, що включає нафтове ембарго й відключення «сбєрбанку» від SWIFT.

На думку експертів, росія, у разі запровадження ЄС нафтового ембарго, втратить до 24% надходжень до держбюджету.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти