У початок

Низькі ціни на паливо в Польщі негативно вплинули на результати Unimot у ІІІ кварталі

Компанія Unimot опублікувала оцінки консолідованих фінансових результатів за третій квартал 2023 року. За попередніми даними, скоригована консолідована EBITDA у цей період становила 25,4 млн злотих, а загальний дохід склав 3 360 млн злотих.

Результати групи за відповідний період торік становили 120,7 млн злотих консолідованої скоригованої EBITDA і 3 814 млн злотих загального доходу відповідно.

На результати діяльності Unimot Group у ІІІ кварталі 2023 року в першу чергу вплинула ситуація на внутрішньому ринку палива, особливо дизельного. З другої половини серпня внутрішні ціни на дизпальне почали досягати рівнів, які не відображали світових цін на цей продукт, будучи значно нижчими за них. Це призвело до обмеження діяльності, пов’язаної з торгівлею імпортним ДП і пропонуванням його на внутрішньому ринку. Тому в ІІІ кварталі 2023 року Unimot Group зосередилася зокрема на задоволенні попиту на паливо на ринку України, виконанні вже взятих групою зобов’язань на постачання дизпального вітчизняним контрагентам й на мережі станцій AVIA.

Правління оцінило, що в результаті вищевказаної ситуації група втратила вигоди обсягом 72,4 млн злотих, чого б не відбулося, якби ринкове середовище в ІІІ кварталі 2023 року суттєво не відрізнялося від умов торгівлі дизельним пальним, які спостерігалися в попередні періоди.

«У ІІІ кварталі ми пережили вкрай несприятливу ринкову ситуацію, що призвело до значно нижчих результатів у паливному сегменті. Це були обставини, які важко було передбачити у такому великому масштабі. Завдяки тому, що як група ми завжди вміли швидко адаптуватися до поточного середовища, ми обмежили імпорт до мінімуму і зосередилися на прибуткових сферах цього бізнесу, тобто експорті продукції та обслуговуванні внутрішніх контрактів на основі котирувань Platts, які становлять приблизно 20% наших обсягів продажів у Польщі. Я сподіваюся, що ситуація швидко нормалізується, і ми будемо працювати в тому ринковому середовищі, в якому працювали досі. У той же час ми раді, що наш бізнес уже диверсифікований і прибутковий в інших основних бізнес-напрямах. Варто зазначити, що ми оцінюємо позитивний вплив усіх активів, придбаних 2023 року, у ІІІ кварталі на суму 49,2 млн злотих», – каже Адам Сікорський, президент правління Unimot S.A.

Активи, придбані Unimot Group 2023 року, включають Olavion, Unimot Commodities, Unimot Terminale, Unimot Infrastruktura, Unimot Bitumen, RCEkoenergia та Unimot Aviation.

Що стосується операційних результатів, отриманих у ІІІ кварталі 2023 року групою Unimot у сегментах, які були основним джерелом доходу Unimot до 2022 року, то, за попередніми оцінками, група згенерувала обсяг продажів дизельного пального, бензину і біопалива на 481,6 тис. зл. (зменшення на 9% до ІІІ кварталу минулого року) й збільшення продажів LPG на 7%, до 68,7тис тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти