У початок

Нейтралізація міні-НПЗ, а не перевірки АЗС, прибере з ринку фальсифікат — експерт

Проблему неякісного пального на ринку України можна розв'язати, ліквідувавши нелегальні міні-НПЗ, а не за рахунок повернення перевірок неефективними органами контролю. Так на своїй сторінці у Facebook директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прокоментував ініціативу Держекоінспекції з повернення перевірок об’єктів роздрібної торгівлі пальним.

«Держекоінспекція ініціює повернення перевірок якості пального на АЗС, які було заборонено торік. Начебто непогана ідея. Але у поточних умовах це дуже схоже на бажання ще одного відомства поповнити процент жирів у маслі», — вважає експерт.

Він зазначив, що ще до трагічного 2022 року система перевірок Держекоінспекцією себе майже повністю скомпрометувала.

«Починалось усе непогано, але десь за рік почали надходити численні сигнали з ринку про елементарне вимагання грошей цією організацією, яку наділили вельми великими методами впливу. Наприклад, щось не сподобалось інспектору – може заарештувати на нафтобазі цілий резервуар з пальним «до вияснєнія». Це може тривати місяцями. На якомусь етапі надходить пропозиція «порєшать вопріс», — пише Сергій Куюн.

Він зазначає, що єдиним джерелом бодяги на ринку є міні-НПЗ, які переробляють український газовий конденсат, додають присадки і компоненти, в результаті отримують неякісне пальне, при реалізації якого не сплачують податки.  

«Тому щоб подолати проблему неякісного пального, а паралельно й наповнити казну, треба просто прикрити ці 10 точок (мині-НПЗ — ek). Початок покладено: днями БЕБ з СБУ в суді добились арешту активів і рахунків одного з найбільших «самоварів», який належить легендарній у галузевих колах непотоплюваній до останнього часу фірмі «Алекспром». Вдалий кейс є, треба продовжувати», — пише Сергій Куюн.  

Таким чином, на його погляд, держава має можливість існуючими силовими інструментами «придушити проблему фальсифікату, а не плодити нових перевіряючих, які будуть викручувати руки бізнесу».

Як повідомляв enkorr, Держекоінспекція розробила проєкт змін до постанови уряду № 303 у частині дозволу проведення позапланових документарних перевірок і перевірок якості пального на АЗС.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Державній податковій службі провести перевірки всіх об’єктів роздрібної торгівлі пальним, міні-НПЗ і компаній-покупців газоконденсату й розчинників.

За підрахунками enkorr, наразі в Україні працює біля десятка міні-НПЗ із сумарним обсягом переробки 50 тис. т газоконденсату й нафти, виробництво бензину – до 45 тис. т на місяць. Втрати державного бюджету, зокрема акцизного збору, становлять 200 млн грн на місяць, а після очікуваного збільшення податку в два рази з 1 липня 2023 року – 400 млн грн. Втрати ПДВ уже сьогодні оцінюються у 400 млн грн щомісяця.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти