У початок

Нерезиденти відновили зберігання газу в українських ПСГ – голова «Нафтогазу»

Іноземні компанії знову використовують підземні газові сховища (ПСГ) України, попри війну, хоч обсяги такого зберігання поки що невеликі через дефіцит газу в Європі, повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Уже є іноземні компанії, які, розпочинаючи з квітня, в умовах війни все одно ризикують і зберігають газ у наших сховищах», — зазначив він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Голова НАК нагадав, що у перший місяць війни Україна призупинила таку змогу, проте згодом знову відкрила сховища для нерезидентів.

«Поки що переважно невеликі (обсяги зберігання нерезидентами). Питання просто у тому, що в Європі є певний дефіцит газу», – пояснив Вітренко.

З його слів, цю довіру пов'язано з тим, що Україна, на відміну від росії, — надійний партнер. 

«От щойно була зустріч світових економічних лідерів, обговорювали енергетичну безпеку, і польський міністр енергетики пані Москва прямо каже: дивіться, у нас були контракти, у Болгарії були контракти, але росіяни просто не виконують їх. Тому враховувати будь-які домовленості й папери, підписані росією, не варто, на відміну від домовленості з Україною», – наголосив голова правління «Нафтогазу».

Як повідомлялося, Україна активно пропонує європейським компаніям використовувати українські ПСГ. Режим митного складу (МС) дає змогу зберігати природний газ у ПСГ України протягом трьох років без сплати податків і митних зборів за подальшого його транспортування з території країни.

У січні цього року оператор газосховищ «Укртрансгаз», дочірня компанія «Нафтогазу», зазначав, що кількість компаній-нерезидентів у його портфоліо замовників за останні три роки зросла увосьмеро – до 111 компаній, які представляють 27 країн із трьох континентів: Європи, Північної Америки й Азії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти