У початок

Нафта за 70: зростання цін у Європі не зупиняється

Також є російською мовою

На європейських ринках продовжується зростання котирувань на основні види нафтопродуктів, яке тільки за два дні склало в середньому 5%. Зокрема, нафта марки Brent досягла позначки $70/бар.. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Протягом місяця нафта подолала шлях з $62 до $69/бар., а вчора вперше з травня 2019 року досягла $70/бар.. Таким чином, за останній рік відбулося зростання майже втричі – торік у травні котирування були на рівні $24/бар..

Вартість спотових контрактів на дизельне пальне в Середземномор'ї після стрибка у вівторок на $20/т вчора виросла ще на $7/т, до $550/т. Таким чином, вартість ресурсу за місяць уже виросла на $55/т, або приблизно на 11%.

На північному заході Європи дизель учора також додав $7/т, а за два дні сумарне зростання склало $24/т – до $560/т (+55$/т за місяць, або 10%).

Бензини на цьому ж базисі другий день поспіль дорожчають на $15/т, додавши з початку травня $30/т ($675/т), у результаті здорожчавши на $60/т за місяць, або на ті ж 10%.

Раніше повідомлялося, що плавне зростання європейських котирувань підсилювало тиск на внутрішні гуртові ціни українського ринку весь квітень. У підсумку за місяць ціни виросли на 2 тис. грн/т (+8%) на дизельне пальне і на 1,5 тис. грн/т (+4,5%) на бензини.

При цьому тільки за перші два робочих дні травня зростання великих гуртових партій дизельного пального в середньому склало 700 грн/т (+2,5%), бензинів – на 915 грн/т (+2,69%).

Експерти Консалтингової групи «А-95» прогнозують, що в травні зростання гуртових цін перекинеться на автозаправні станції. Потенціал зростання цін на бензини оцінюється мінімум в 1 грн/л. Зростання цін на дизельне пальне очікується в другій половині травня через високу ймовірність нестачі продукту на ринку.

Сьогоднішню новину про перенесення термінів ремонту на Мозирському НПЗ на червень було сприйнято ринком позитивно, однак, з іншого боку, це лише підкреслює актуальність проблем із сировинним забезпеченням на «Нафтані». Тим часом, глибина цих проблем залишається невідомою, у зв'язку з чим рано списувати з порядку денного ризики зриву білоруських постачань у травні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти