У початок

Індія розглядає енергетичні угоди з «роснєфтью» й іншими компаніями рф

Міністр закордонних справ Індії Віней Мохан Кватра заявив у вівторок, що його країна хоче зміцнити свої енергетичні зв’язки з росією й може шукати угоди з «роснефтью» та іншими провідними російськими нафтовими компаніями в рамках ширшого поштовху для активізації двосторонньої торгівлі.

Уряди Індії й росії поставили за мету збільшити двосторонню торгівлю до $100 млрд до 2030 року із приблизно $65 млрд на даний момент, сказав Кватра на пресконференції після зустрічі двох лідерів у москві.

«Коли два лідери говорили про співпрацю в (енергетичному) секторі, вони зосереджувалися на тому, як саме зміцнити це партнерство», – сказав Кватра.

«Зокрема, як саме Індія, через міжурядовий шлях також може будувати партнерські відносини з «роснєфтью» та іншими енергетичними компаніями», – додав він.

Індія стала найбільшим покупцем російської морської нафти, що продається зі знижкою, оскільки західні організації уникають закупівель через низку санкцій, накладених на росію через її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Лідери країн у спільній заяві окреслили дев’ять ключових сфер співпраці для досягнення мети торгівлі в $100 млрд. Індія прагне збільшити експорт до росії, щоб виправити свій торговельний баланс, схилений на користь москви.

Дві країни хочуть усунути нетарифні торговельні бар’єри і продовжуватимуть працювати над угодою про вільну торгівлю між очолюваним росією Євразійським економічним союзом та Індією, йдеться у спільній заяві.

Енергетичне співробітництво включало такі сфери, як атомна енергетика, нафтопереробка і нафтохімія, партнерство в енергетичній інфраструктурі, технологіях і обладнанні.

Російські компанії, включаючи «роснєфть», мають контрольний пакет акцій приватного нафтопереробного підприємства Nayara Energy, а індійські компанії мають частки в російських проектах із розвідки й видобутку нафти на Далекому Сході.

Індійська компанія ONGC Videsh домагається офіційного дозволу російської влади на збереження своєї частки у розмірі 20% у нафтовому проекті «сахалін-1» у росії.

Кватра також сказав, що Індія є ключовим покупцем російських добрив і хоче «консолідувати і будувати» свої відносини з москвою для забезпечення добривами сільськогосподарські культури.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти