У початок

Нідерланди призупиняють видобуток газу в Гронінгені через землетруси

Як повідомляє France24, 1 жовтня Нідерланди припинили видобуток газу з найбільшого в Європі газового родовища, експлуатація якого призвела до землетрусів, які десятиліттями стрясали місцевих жителів і загрожують тривати.

Влада залишає відкритими 11 видобувних свердловин на газовому родовищі Гронінген ще на рік на випадок суворої зими, перш ніж назавжди закрити їхні ворота на тлі геополітичної напруженості.

Люди, які живуть поблизу майданчика, відкритого на початку 1960-х років, скаржилися більше 20 років на те, що їх тероризували землетруси, безпосередньо пов’язані з буровими операціями.

Місцеве населення зазнало приповерхневих землетрусів малої магнітуди, спричинених вакуумними кишенями, що утворилися під час видобутку газу, що завдало значних збитків будинкам та іншим будівлям.

2018 року жителі привітали новину про закриття родовища, але експерти попередили, що землетруси можуть тривати роками.

Хоча протягом останніх кількох років видобуток газу з родовища було зведено майже до нуля, уряд підтримував роботу ділянки через глобальну енергетичну невизначеність, здебільшого спричинену повномасштабним вторгненням росії в Україну в лютому 2022 року.

«Величезна кількість людей у провінції страждає від психологічних проблем через видобуток газу», — сказав AFP Ян Вігболдус, президент асоціації, що представляє місцеве населення.

У доповіді парламентської комісії в лютому влада Нідерландів звинувачується в тому, що вона майже не звернула уваги на довгострокові ризики, поки видобуток був успішним, і додається, що уряд мав моральний обов’язок виправити ситуацію.

За даними Shell, за ці роки з родовища було видобуто близько 2 300 млрд куб. м газу.

У період із 1963 по 2020 рік видобуток газу в Гронінгені склав близько 429 млрд євро ($450 млрд), з поправкою на інфляцію, 85% з яких пішли в державну скарбницю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти