У початок

Названо найбільших платників податків паливного ринку України

Також є російською мовою

Видання «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах» провело дослідження, за результатами якого визначили ТОП-200 найбільших компаній-платників податків на українському паливному ринку.

Для участі в рейтингу було відібрано компанії, які відповідали принаймні одному з таких критеріїв:

  • основний вид діяльності підприємства відповідає КВЕД _G46.71 «Гуртова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами», й у відкритих джерелах є підтвердження того, що реалізує пальне;
  • підприємство у 2020 році здійснювало «реалізацію пального кінцевому споживачеві з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі», і мало діючу ліцензію «Роздрібна торгівля пальним» станом на 31 грудня 2020 року;
  • підприємство станом на 31 грудня 2020 мало діючі ліцензії «Гуртова торгівля паливом».

Відзначається, що до зазначеної в рейтингу суми податкових платежів для кожної з компаній-учасників входить податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, податок на додану вартість і податки на майно.

Згідно з дослідженням, найбільшим платником податків у 2020 році серед компаній, що працюють на українському паливному ринку, стало АТ «Концерн «Галнафтогаз» (входить в ОККО Group). Його внесок до держбюджету за минулий рік склав 595,3 млн грн.

Компанія «Альянс Холдинг», яка займається гуртовою реалізацією пального, відрахувала до державної скарбниці 310,4 млн грн. Третій рядок рейтингу зайняло ТОВ «ОККО Рітейл» з 288,4 млн грн.

На четвертому місці гуртовий продавець групи WOG – ТОВ «Вест Петрол Маркет» (256,3 млн грн), на п'ятому – ПП «Укрпалетсистем» (247,4 млн грн). Шосте і сьоме місце рейтингу дісталося компаніям «ОККО Бізнес Партнер» і «Синергія Оіл», які сплатили 235,8 млн грн і 227,8 млн грн податків відповідно.

Замикають десятку найбільших платників податків «Альянс Енерго Трейд» з показником 219,8 млн грн, «Амік Україна» – з 211,9 млн грн і «Сокар Петролеум» – з 156,6 млн грн.

Як зазначили у виданні, у рейтинг не було включено державну «Укрнафту», оскільки неможливо виділити в структурі сплачених нею податків частину, яка припадає на роздрібну торгівлю пальним.

Разом з тим укладачі рейтингу повідомили, що частка «Укрнафти» в «обсязі реалізації палива кінцевому споживачеві з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі», становить 5,71%. Це робить компанію 4-им за обсягами гравцем на ринку.

Автори дослідження також звертають увагу на те, що масштабною проблемою сьогоднішнього ринку палива є нелегальне виробництво нафтопродуктів і торгівля пальним повз касу. За підрахунками Нафтогазової асоціації України, понад 20% ринку бензинів є фальсифікатом, з виробництва якого не сплачується акциз, і від 20 до 30% (залежно від виду палива) продається без належного обліку.

Щорічний збиток від таких схем, за даними НАУ, до 20 млрд грн. З них 4 млрд грн – від підпільного виробництва на міні-НПЗ і до 16 млрд грн – через порушення касової дисципліни.

Топ-10 найбільших компаній на паливному ринку за сумою сплати податкових платежів за 2020 рік

Місце у рейтингу

Назва 

Сумма податкових платежів, млн грн

1

АТ «Концерн «Галнафтогаз» 

595,3

2

ТОВ «Альянс Холдинг»

310,4

3

ТОВ «ОККО Ритейл»

288,4

4

ТОВ «Вест Петрол Маркет»

256,3

5

ПП «Укрпалетсистем»

247,4

6

ТОВ «ОККО Бізнес Партнер»

235,8

7

ТОВ «Синергія Оіл»

227,8

8

ТОВ «Альянс Енерго Трейд»

219,8

9

ПІІ «Амік Україна»

211,9

10

ТОВ Сокар Петролеум»

156,6

Весь рейтинг, що нараховує 200 компаній, доступний за посиланням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти