У початок

Назад у 90-ті: російські НПЗ залишаться без каталізаторів каткрекінгу

Євросоюз запровадив заборону на постачання в росію каталізаторів каталітичного крекінгу (міжнародний код ТНВД 3815), йдеться в документі ЄС.

Згідно з ним, забороняється продавати, постачати, передавати або експортувати, прямо чи опосередковано, каталізатори, незалежно від того, відбувається це з Євросоюзу чи ні, будь-якій особі чи компанії в росії або для використання в росії.

Зокрема під заборону потрапили каталізатори з нікелем або сполукою нікелю як діючою речовиною; каталізатори з дорогоцінним металом або сполукою дорогоцінного металу як активною речовиною; ініціатори реакцій, прискорювачі реакції й каталітичні препарати (крім гумових прискорювачів і підтримуваних каталізаторів).

Зазначимо, каталізатор каталітичного крекінгу, який грунтується на застосуванні каталізатора крекінгу, виготовленого на основі алюмосилікатів, використовується нафтопереробними підприємствами для глибокої переробки нафти й отримання високооктанових бензинів.

Раніше у березні заборону на постачання в росію каталізаторів запровадили США. Втім, її вдавалося оминати світовим виробникам, компаніям BASF і Grace, які умовно ділять цей ринок у співвідношенні 70/30.

BASF зареєстровано у Німеччині, але компанія має виробництво в США. А Grace, попри те, що це американська компанія, для забезпечення ринку росії виробляла каталізатори в Європі.

Після введення санкцій Євросоюзом ці компанії не зможуть постачати російській нафтопереробній промисловості каталізатори. Між тим НПЗ потребують досить частого оновлення.

За даними російських галузевих ЗМІ, понад 80% сегменту виробництва й постачання каталізаторів крекінгу припадає на західних виробників, тоді як технології російських виробників каталізаторів значно застаріли.

Таким чином, без нових каталізаторів російськи НПЗ будуть стрімко втрачати глибину переробки, а якість автомобільних бензинів погіршуватиметься.

Раніше повідомлялось, що російські НПЗ уже зіткнулись із проблемою затоварки мазуту й інших напівпродуктів для нафтохімічної промисловості, через що не виключено їхню ймовірну зупинку.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти