У початок

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія імпортує російське дизпальне — Bloomberg

Саудівська Аравія імпортує мільйони барелів дизельного пального з росії, незважаючи на те, що власного більш ніж достатньо, пише Bloomberg.

Згідно з даними Kpler, королівство — найбільший у світі експортер сирої нафти й значний продавець нафтопродуктів. Проте за перші 10 днів березня воно імпортувало майже 2,5 млн барелів дизельного палива з росії, що набагато більше, ніж будь-коли за останні шість років.

У той же час величезні обсяги палива продовжують відправлятися з Саудівської Аравії в Європу, що на папері виглядає як потенційно прибутковий крок.

«Це вигідна торгівля», — сказав Юджин Лінделл, керівник відділу нафтопереробних продуктів консалтингової компанії Facts Global Energy. Це також добре для росії, оскільки це означає, що їм не потрібно скорочувати нафтопереробні заводи, сказав він.

росії довелося шукати заміну для свого палива після того, як Європейський Союз минулого місяця заборонив морський імпорт свого дизельного пального й інших нафтопродуктів у відповідь на повномасштабне вторгнення рф в Україну. Російський експорт дизельного палива до Бразилії, Марокко, Туреччини й Тунісу також зріс за останні місяці, і багато барелів зберігаються у плавучих сховищах.

Хоча точні економічні показники постачань дизельного пального в Саудівську Аравію з неї важко зрозуміти, трейдери потенційно можуть отримувати прибуток, фактично купуючи російське пальне, а також продаючи його в Європу за вищою ціною. Імпорт Туреччиною дизельного пального з росії різко зріс за останні місяці, і країна одночасно експортує величезну кількість продукції до ЄС.

Saudi Aramco заявила, що імпортує продукти переробки нафти з багатьох джерел, щоб задовольнити внутрішній попит. «Компанія продовжує намагатися збалансувати ці потреби, і це практикується ще до російсько-української повномасштабної війни», — йдеться в повідомленні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти