У початок

НАУ закликала прем'єр-міністра відтермінувати впровадження Техрегламенту до 4 серпня

Також є російською мовою

Нафтогазова асоціація України (НАУ) звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і міністра енергетики з проханням не допустити перебоїв із забезпеченням країни нафтопродуктами і перенести термін набуття чинності Технічним регламентом на скраплений вуглеводневий газ (СВГ) на 4 серпня 2021 року, повідомляє прес-служба асоціації.

У НАУ відзначили, що 29 лютого 2020 року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 667 «Про затвердження Технічного регламенту щодо вимог до скрапленого газу для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей», яке набуває чинності 4-го лютого 2021 року.

Згідно з техрегламентом, оцінку відповідності скрапленого газу його вимогам здійснює виробник або дистриб'ютор із залученням органів з оцінки відповідності.

Однак станом на 20 січня 2021 року не затверджено жодного органу з оцінки відповідності скрапленого газу. Ця обставина унеможливлює проведення оцінки відповідності СВГ і його подальшу реалізацію на внутрішньому ринку України.

«Справа в тому, що з моменту прийняття постанови № 667 Кабінетом міністрів Національне агентство з акредитації України Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства отримало на розгляд лише 3 заявки на акредитацію і розширення сфери акредитації на виконання робіт з оцінки відповідності відповідно до Технічного регламенту. Понад те, жодної з трьох не розглянули», – йдеться у повідомленні

Оскільки, як зазначають у профільному об'єднанні, законодавчо не встановлено граничних термінів розгляду заявок на проведення акредитації, одну з заявок розглядають уже майже 5 місяців.

«Така ситуація може призвести до повного припинення імпорту скрапленого газу з 4 лютого 2021 року. Споживання скрапленого газу в Україні перевищує споживання бензинів і становить понад 2 млн. тонн щорічно. Баланс споживання СВГ в Україні в 2019 і 2020 роках становить майже 80%. Такі обмеження можуть призвести у підсумку до збоїв у забезпеченні країни нафтопродуктами», – вважають в НАУ.

Щоб не допустити дефіциту СВГ, уникнути численних судових спорів, а також накопичення значної кількості вагонів зі скрапленим газом на вузлових стаціях «Укрзалізниці», Нафтогазова асоціація закликає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ініціювати перенесення набуття чинності Технічним регламентом на шість місяців – до 4 серпня 2021 р.; звернути увагу Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства на неналежну роботу Національного агентства з акредитації; дати доручення внести зміни в регламент роботи Нацагентства з акредитації в частині встановлення граничних термінів розгляду заявок і проведення акредитації.

Раніше джерело enkorr у керівництві Міненергетики повідомило, що набуття Технічним регламентом для скрапленого газу чинності буде відтерміновано на два місяці, тобто до 1 травня 2021 р..

Нагадаємо, про потребу відтермінування впровадження ТР заявляли Консалтингова група «А-95» і Українська енергетична асоціація.

Технічний регламент ухвалено постановою Кабінету міністрів №667 від 29 липня 2020 р.. Документом передбачено піврічний адаптаційний період, а фактичне набуття нормами чинності – з 4 лютого 2021 р..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти