У початок

Наступного місяця Танзанія підпише ключові угоди щодо СПГ-проєкту вартістю $40 млрд

Танзанія підпише ключові угоди з великими нафтовими компаніями, включаючи Equinor ASA і Shell Plc, наступного місяця, щоб прокласти шлях до запланованого проєкту з експорту скрапленого природного газу (СПГ) вартістю $40 млрд. Про це з посиланням на міністра енергетики країни Дженуарія Макамбу повідомляє Bloomberg.

«Це відбувається, — сказав Дженуари Макамба в інтерв’ю в Шарм-ель-Шейху (Єгипет), де він бере участь у міжнародному кліматичному саміті COP27. – У грудні ми завершимо розмову. Зараз ми обговорюємо фіскальний пакет».

Проєкт, відтермінований роками тривалих переговорів, набув актуальності, оскільки європейські країни шукають проєкти зі скрапленого природного газу, які можуть у довгостроковій перспективі замінити енергоносії з росії.

Зі слів Макамби, угоди включатимуть остаточну угоду з урядом приймаючої країни, в якій викладено умови проєкту, проєктний закон і угоду про розподіл вигод. Макамба зазначив, що остаточне інвестиційне рішення може бути ухвалено в січні 2025 року, що дасть змогу розпочати експорт до 2030 року.

Сировина подаватиметься на завод потужністю 15 млн тонн скрапленого газу на рік. Іншими залученими компаніями є Exxon Mobil Corp. і Pavilion Energy.

Танзанія й інші африканські країни, включаючи Мозамбік і Нігерію, прагнуть збільшити видобуток газу, коли світ намагається обмежити використання викопного палива, яке спричиняє глобальне потепління.

Африканські лідери виступають за використання своїх ресурсів для збільшення енергопостачання на континенті з найменшим обсягом виробництва електроенергії і стимулювання економіки, яка все ще відчуває наслідки пандемії Covid-19.

Танзанія робить усе можливе й використовує нові технології, щоб зробити свій газ менш брудним, сказав Макамба.

«Проєкт буде розроблено таким чином, що він стане найчистішим газовим проєктом за всю історію, — сказав він. – Сам хімічний склад газу — це один із дивовижних газів із найнижчим вмістом CO2 у світі».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти