У початок

Податковий комітет Верховної Ради бере «тіньовий» ринок палива «на олівець»

Також є російською мовою

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики за участю правоохоронних і контролюючих органів на своєму вчорашньому засіданні розглянув питання функціонування нелегального ринку палива.

За словами глави комітету Данила Гетманцева, нелегальна торгівля паливом в Україні набула критичних масштабів. Свій виступ він розпочав зі «скруток» та оптимації ПДВ при реалізації пального, продемонструвавши чек однієї відомої мережі АЗС (раніше він уже розгорнуто коментував його).

«Чому не проведено необхідних заходів для зупинки подібних практик і що необхідно зробити, щоб їх урешті-решт припинити?» – звернувся він до присутніх на засіданні представників МФУ, ДПСУ, ДФСУ, ДБР, ГПУ, СБУ, МВС і НП.

За його словами, в ДПС є дві системи, СЕА ПДВ та СЕАРТ, за допомогою яких можна ефективно виявляти махінації з пальним, застосовувати санкції, визнавати нездійсненими операції, донараховувати ПДВ і податок на прибуток.

«Паливо – це продукт, який у державі найбільш контрольований завдяки СЕАРТ і СЕА ПДВ. Весь ланцюжок руху товару видно, як він приходить, як він виходить, які є залишки, більш того, всі ємності ліцензовано. Яких вам ще реформ бракує? ...Чому попри всі умови, які дають змогу цьому ринку бути білим, ми знову біля розбитого корита?» – запитав глава комітету.

Перший заступник голови ДПС Наталія Рубан заявила, що податковою службою дійсно встановлено факти нелегальної реалізації пального і вже з початку року вилучено з обігу 600 тис. л контрафакту на 15,5 млн грн. «Якщо казати про «скрутки», то це не фактичні, а документальні перевірки, які на сьогодні ще тривають і охоплюють лише 2019-2020 рр.», – зазначила вона.

«Ви кажете про процес, а не про результати, які могли б нас задовольнити», – перервав звіт представниці ДПС Гетманцев.

За словами Рубан, її відомство контролює тільки легальних виробників і продавців пального, а всі факти нелегального сегмента документуються і передаються в Нацполіцію і Державну фіскальну службу, які в подальшому їх розслідують.

У свою чергу глава ДФС Вадим Мельник зазначив, що нині фіскальна служба веде розслідування кримінальних справ проти 8 великих брендових мереж АЗС і низки інших станцій.

«Це ж не Агата Крісті, що тут розслідувати? У вас є всі документи від ДПС, у вас є весь ланцюжок постачань, який фіксується електронною системою. Вам залишається допитати директора, бухгалтера, водія – і все, передавайте справу до суду. Чому у вас є ці кримінальні справи, а ви знову докладаєте про процес?» – перебив глава комітету начальника фіскальної служби.

Мельник заявив, що вже через місяць деякі кримінальні справи буде передано до суду. «Ми досліджуємо не тільки ланцюжок постачань, а й законність походження нафтопродуктів, законність їх виробництва і законність їх подальшої реалізації», – парирував Мельник.

На що Гетманцев поцікавився долею списку з 24 міні-НПЗ, який податковий комітет раніше передав у ГФС, зокрема чи працює НПЗ компанії «Стандарт Ойл-2000» в м. Гадяч (Полтавська область).

«Чому вони працюють? Я знаю, що вони працюють, я знаю, що вони постачають пальне на одну з великих мереж автозаправних станцій. А пальне вони це роблять шляхом змішування різних розчинників, які завозяться без сплати акцизу. А потім ця ж сама компанія реалізує пальне за готівкові кошти за чеками, які я показував», – додав Гетманцев.

Заступник голови фінансового комітету парламенту Андрій Холодов зазначив, що коли проаналізували результати діяльності ДФС у регіонах, стало зрозуміло, що з усіх регіонів тільки три, зокрема й Київське управління, зробили 90% результатів, у всіх інших результат – нуль.

«На сьогодні в одній з великих компаній, назва якої починається на «БР», заарештовано величезну кількість пального, і вона підозрюється в кримінальних злочинах. Це питання розглядається вже давно, хоча могло б бути вирішено досить оперативно. Тому у мене є всі передумови сказати, що ДФС займається «рішаловом», і їй набагато вигідніше «тягнути» ці справи, ніж захищати інтереси держави», – заявив Холодов.

До обговорення питання нелегального виробництва палива підключився глава парламентського Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус. За його словами, всі контролюючі органи знають, що відбувається на міні-НПЗ і як вони працюють, і, відповідно, їм потрібно вживати необхідних заходів. Він нагадав, що при його комітеті недавно було створено робочу групу з питань боротьби з нелегальним обігом нафтопродуктів, яка теж буде моніторити ситуацію і напрацьовувати рішення.

Данило Гетманцев також наголосив на проблемі розчинників, які використовуються у виробництві пального. За його словами, втрати державного бюджету (акцизного податку) від виробництва фальсифікату з розчинників досягають 1 млрд грн. Тільки в січні-березні 2021 р. в Україну було імпортовано 27 тис. т розчинників, що на 85% більше, ніж у 2019 р..

«Ви ж усі бачите, ви можете простежити, що в якийсь момент компанія почала закуповувати розчинники для фарб у величезних кількостях, в таких обсягах, що просто не вистачить огорож, аби їх усі пофарбувати. Ви ж можете поставити їй відповідні питання й притягнути до відповідальності», – звернувся глава податкового комітету до представника ДПС.

Під час засідання президент Нафтогазової асоціації України Неля Привалова зазначила, що вже рік асоціація привертає увагу контролюючих органів до такого феномену: понад 600 АЗС, які отримали ліцензії на роздрібну торгівлю пальним, експлуатуються з грубими порушеннями містобудівного законодавства, і не платять податків. Однак відповіді на питання, чому їх досі не перевірено, теж ніхто не почув.

До питання нелегального виробництва пального повернувся глава ДФС Вадим Мельник. Він зазначив, що міні-НПЗ компанії «Стандарт Ойл 2000» у Гадячі працює на мережу станцій «БРСМ» і має ліцензії на виробництво, торгівлю і зберігання палива.

«Компанія вела гуртову реалізацію нафтопродуктів, які виробляли з використанням розчинників. І на сьогодні завдяки слідчим діям, які ми провели, зупинено виробництво бензину марки А-95. Його припинено в рамках досудового розслідування», – зазначив він, додавши, що через місяць-півтора брендовій мережі станцій, яку згадували під час засідання, буде винесено підозру в завданні збитків державі на 50 млн грн.

Ключовим питанням, яке ставили на комітеті, стало питання конкретного терміну, який необхідний для розв'язання цієї проблеми, адже, за словами глави парламентського податкового комітету, важливий швидкий результат, а не тривалий процес і видимість активної роботи.

«Врешті-решт, ми повинні поставити крапку в цьому питанні, припинити злочинну діяльність на ринку нафтопродуктів і змусити порушників платити податки. Я переконаний, що ті проблеми, які ми сьогодні порушували, буде розв'язано в короткостроковій перспективі. У свою чергу, хочу зауважити, що проведення подібних широких дискусій є надзвичайно важливим елементом на шляху боротьби з тінню у всіх її проявах», – підкреслив Данило Гетманцев.

Він заявив, що за підсумками наради силовики отримають відповідний протокол з чіткими дедлайнами, а обговорення ходу боротьби з нелегальним паливним ринком пообіцяв зробити постійними.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти