У початок

Нафтопереробники борються за фінансування, оскільки банки уникають викопного палива

Нафтопереробникам стає все важче забезпечувати фінансування проєктів, оскільки все більше банків ухиляються від фінансування використання викопного палива, а власники заводів тепер змушені доводити, що їхній бізнес має цілі щодо чистішої енергії, кажуть керівники. Про це повідомляє Bloomberg.

Зі слів Елвіна Боудена, виконавчого директора малайзійського Pengerang Energy Complex, хоча бізнес все ще прибутковий, отримати фінансування стає дедалі складніше. На погляд багатьох кредиторів, «якщо у вашій назві є слово «нафтопереробний завод», ви не отримаєте фінансування», — сказав Боуден на Азійському саміті переробки в Сингапурі.

Оскільки загроза зміни клімату зростає, а світ намагається рухатися до нульових викидів, коментарі Боудена підкреслюють зростаючу боротьбу в галузі. Незважаючи на те, що світовий попит на сиру нафту цього року досяг історичного максимуму, кредитори більш обережно пропонують фінансування. Через це глобальна система нафтопереробки розтягнута, що підвищує ризик вузьких місць і нестабільності цін.

Очевидна невідповідність між постійним попитом на вуглеводні й небажанням інвестувати в потужності або залишати заводи відкритими спровокувала глобальну напруженість в останні роки. Коли торік ціни на пальне підскочили, високопоставлений нафтовий чиновник Саудівської Аравії поклав провину на кризу переробки, а не на дефіцит сирої нафти.

Тепер власникам заводів потрібно буде показати, що їхній бізнес перебуває в процесі переходу до нульових чистих викидів, додав Боуден. З його слів, для майбутнього нафтопереробного заводу (НПЗ) планується використовувати відходи заводу як паливо, а також електрифікувати деякі операції.

Зі слів Марії Катрін, старшого фінансового менеджера PT Kilang Pertamina, індонезійська державна компанія PT Pertamina змогла отримати фінансування. Вона додала, що компанія має екологічні проєкти, але ще не повністю обмежила викиди.

Банки посилили обмеження на фінансування нафти й газу, сподіваючись, що незабаром світ потребуватиме їх менше, сказав Роджер Чарльз, виконавчий директор зі сталого розвитку DBS Bank Ltd.. Але навіть тоді просування сталого бізнесу має свої підводні камені.

«Існує багато прикладів зеленого вимивання, коли людей — через різний тиск — змушують взяти на себе зобов’язання, чого вони не можуть», — сказав Маянк Вішной, головний фінансовий директор ChemOne Group.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти