У початок

Нафтокомпанії рф скаржаться на падіння прибутковості продажу пального

Нафтокомпанії російської федерації скаржаться на збільшення податків унаслідок зростання цін на пальне. На їхню думку, це призводить до збитків під час виробництва й продажу, пише «Комерсант».

Так, голова комітету з енергетики держдуми рф, павєл завальний, 4 жовтня спрямував запит нафтокомпаніям із проханням оцінити податкове навантаження компаній і вплив податкової складової на ціну палива. У відповідь глава «татнєфті» наїль маганов зазначив, що збільшення податкового навантаження на видобуток і переробку призводить до скорочення прибутку роздрібного бізнесу (з урахуванням регулювання ціни на паливо державою), у зв'язку з чим цей бізнес стає непривабливим для інвестицій і розвитку у складі великих нафтокомпаній.

Топменеджер зазначив, що у вересні частка податкового навантаження в структурі роздрібної ціни на Аі-92 і ДТ склала 77,2% (включаючи витрати на транспортування — 85,7%) і 77,3% відповідно, пише видання. При цьому компанія зазнає збитків від виробництва й продажу Аі-92 і ДП на внутрішньому ринку обсягом 10 руб. і 3 руб. за літр відповідно. Загальне оцінкове податкове навантаження компанії зросло з 52% від виручки 2018 року до 61% 2023 року.

З 2018 року уряд рф проводить податковий маневр, зменшуючи експортне мито на нафту й одночасно підвищуючи податок на видобуток нафти. Щоб компенсувати втрату субсидії, що надається митом, компаніям було надано зворотний акциз на нафту і паливний демпфер.

Проте нафтокомпанії вважають, що ці заходи недостатні для покриття всіх рентних податків, акцизів і ПДВ. Вони вказують на нерівномірний розподіл податкового навантаження між компаніями залежно від обсягу переробки та інших чинників. Експерти зазначають, що інвестиційні можливості у галузі залежать не лише від частки податків у ціні пального, а й від пільг і субсидій з боку держави.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти