У початок

Нафтогазова галузь вступає в 2024 рік з більш консолідованою промисловістю США — Reuters

2023 року нафтова і газова галузь здійснила купівлю на $250 млрд, скориставшись високими цінами на акції компаній, щоб забезпечити резерви з меншою вартістю і підготуватися до наступного потрясіння в галузі, яка, ймовірно, зазнає ще більшої консолідації. Про це повідомляє Reuters.

Зростання попиту на нафту, коли світова економіка подолала спад пандемії, викликало ентузіазм покупців. 2023 року Exxon Mobil, Chevron Corp і Occidental Petroleum здійснили придбання на загальну суму $135 млрд. За останні два роки ConocoPhillips уклала дві великі угоди.

Головним призом у цій угоді є найбільше родовище сланцевої нафти в США Пермський басейн на заході Техасу і Нью-Мексико. Чотири компанії тепер можуть контролювати близько 58% майбутнього виробництва там.

Кожна з них має на меті викачувати щонайменше 1 млн барелів на день (б/д) з нафтового родовища, яке, як очікується, вироблятиме 7 млн б/д до кінця 2027 року.

І на горизонті ще більше транзакцій. Три чверті керівників енергетики, опитаних Федеральним резервним банком Далласа в грудні, очікували, що протягом наступних двох років з’явиться більше нафтових угод на понад $50 млрд. 

Endeavour Energy Partners, найбільший приватний виробник сланцевої нафти в Пермі, вивчає можливість продажу, яка могла б ще більше сконцентрувати видобуток сланцевої нафти в США.

«Консолідація активно змінює ландшафт, — сказав Раян Думан, директор відділу досліджень у американському регіоні енергетичної консалтингової компанії Wood Mackenzie. — Кілька обраних компаній визначатимуть, чи буде зростання (виробництва) сильним, більш стабільним чи десь посередині».

Консолідація матиме побічний ефект для нафтосервісних компаній і операторів трубопроводів. Компанії, які займаються бурінням, гідравлічним розривом пластів і піском, а також транспортують нафту й газ на ринок, вступають в епоху, коли менше клієнтів мають більшу владу над ціноутворенням.

«Консолідація корисна для виробників, але зовсім не допомагає обслуговуючим компаніям. Це скоротить їхню маржу, оскільки існуючі контракти буде переукладено», — сказав керівник американського виробника нафти на умовах анонімності, оскільки не мав права говорити публічно.

Оператори трубопроводів стикаються з власною хвилею консолідації, коли схвалюється й будується менше нових нафто- і газових труб, сказав Роб Вілсон з експертів з трубопроводів East Daley Analytics.

Розширення існуючих ліній з Пермського басейну забезпечить деяке полегшення, але до середини 2025 року пропускна здатність трубопроводу з Пермського басейну буде заповнена на 90%, оцінює Іст-Дейлі.

Останні придбання ілюструють прагнення нафтових компаній до невикористаних дешевих запасів нафти й газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти