У початок

«Нафтогаз» у 2022 р. очікує зниження видобутку газу на 3-6% — голова компанії

НАК «Нафтогаз України» за результатами 2022 року прогнозує зниження обсягів видобутку газу на 3-6% через війну. Про це повідомив голова правління компанії Юрій Вітренко, передає «Інтерфакс-Україна».

«У «Нафтогазу» було зростання до війни: ми з кінця минулого року переломили тенденцію і почали нарощувати видобуток. Через війну він почав падати на 3-4-5%. За роком ми прогнозуємо, що буде зниження на 3-6%, але за поточних тенденцій це точно навіть не 10%», – сказав Вітренко.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, генеральний директор «Смарт-Холдингу» Юлія Кир'янова повідомила, що у компанії через війну видобуток впав на 22%, і спрогнозувала, що загалом видобуток в Україні цього року знизиться до 16 млрд куб. м порівняно з 19,8 млрд куб. м 2021 року.

Зі слів Вітренка, частина приватних компаній на початку війни призупинила видобуток, потім вивела його на довоєнний рівень, проте тепер скаржиться на брак експорту, стверджуючи, що це призведе до зниження видобутку.

При цьому глава «Нафтогазу» заявив, що не бачить підстав для приватних компаній скорочувати обсяги видобутку, попри те, що експорт газу зараз закрито.

«Ми як великий гравець на цьому ринку розуміємо: та ціна, яка є на ньому, зокрема за якою ми купуємо газ у приватних компаній, вища, ніж найбільша рента і всі витрати на видобуток, які можуть бути», – зазначив Вітренко.

Тому, зазначив Вітренко, жодних підстав для приватних компаній скорочувати видобуток немає.

Як повідомлялося, Україна тимчасово призупинила можливість експорту газу з території країни. Обмеження було запроваджено наказом Міненерго №99 від 3 березня 2022 року у зв’язку з бойовими діями на території України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти