У початок

Нафта продовжує дорожчати на побоюваннях розширення санкцій ЄС проти росії

Котирування нафти зростають у вівторок, 22 березня. На 8:15 травневі ф'ючерси на Brent дорожчали на лондонській біржі ICE Futures на $3,11 (2,69%), до $118,73 за барель. На день раніше Brent здорожчала на $7,69 (7,1%), до $115,62 за барель.

Квітневі ф'ючерси на WTI на цей момент дорожчали на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) на $2,71 (2,46%), до $112,68 за барель. За попередню сесію контракт здорожчав на $7,42 (7,1%), до $112,12 за барель.

Значний тиск на трейдерів чинять повідомлення про те, що ЄС може розширити санкції проти росії, обмеживши імпорт енергоресурсів. Усередині блоку зростає підтримка цього заходу, який включає заборону на постачання нафти, повідомила The Wall Street Journal з посиланням на дипломатів, які беруть участь в обговоренні.

США і Великобританія вже пішли на такий крок. Однак для ЄС ухвалити це рішення складніше, враховуючи залежність співтовариства від постачання з росії. Близько 30% імпорту нафти в ЄС припадає на росію, нагадує аналітик Commerzbank Карстен Фрітч. «Що стосується бензину, то на російську нафту припадає 80% постачань у Євросоюз», — додав експерт. 

«Здається, трейдери енергоресурсів усе більше переконуються в тому, що нестача пропозиції не за горами», — зазначає Едвард Мойя, аналітик OANDA.

«Зараз здається, що ризики зростають, і це може призвести до зростання цін на нафту», — каже він.

Крім того, зростанню цін на пальне також сприяють ракетні удари єменських хуситів по території Саудівської Аравії, зокрема по складу нафтокомпанії Saudi Aramco у Джизані, а також підприємству з переробки газу до Янбу. «Хоча серйозної шкоди завдано не було, це ясно показує, що перебої з постачаннями також можливі і їх практично неможливо було компенсувати в поточних умовах», — написав Фрітч. 

Саудівська Аравія попередила, що не нестиме відповідальності за перебої з глобальними постачаннями після атак на її нафтові об'єкти з боку проіранських хуситів. 

За словами Едварда Мойя, ціни збільшуються, спровоковані геополітичними побоюваннями як в Україні, так і внаслідок атак на об'єкти хуситів Saudi Aramco.

Аналітики вважають, що є додаткові побоювання щодо видобутку ОПЕК+, які можуть посилити проблеми з постачаннями.

«За нашими оцінками, різниця між виробничими планами ОПЕК+ і фактичним видобутком минулого місяця становила трохи більше 800 тисяч барелів на добу (б/д) і зросте до колосальних 1,15 млн б/д у березні», – йдеться в замітці консалтингової компанії JBC Energy.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти