У початок

Нафта дорожчає, але завершує тиждень у мінусі, Brent вище від $110 за барель

Нафтові котирування піднімаються у п'ятницю, але знижуються за підсумками тижня. Трейдери оцінюють перспективи пропозиції пального на світовому ринку й стежать за ситуацією з коронавірусом у Китаї, повідомляє «Інтерфакс».

Липневі ф'ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 17:07 кск здорожчали на $2,65 (2,47%) — до $110,10 за барель.

Вартість ф'ючерсу на WTI на червень на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) зросла на $2,91 (2,74%) — до $109,04 за барель.

З початку тижня Brent здешевшала на 2,7%, WTI – приблизно на 1%.

«На нафтовому ринку діють дві різноспрямовані сили. З одного боку, це побоювання з приводу пропозиції, що підтримують ціни на тлі війни в Україні (яку проти неї розв'язала російська федерація після вторгнення 24 лютого цього року – ред.), і ймовірності запровадження Євросоюзом повномасштабного ембарго на російську нафту. З іншого боку, зростання цін обмежується острахом щодо наслідків для попиту з боку високої інфляції й уповільнення економічної активності в Китаї через викликані коронавірусом локдауни», — сказав старший аналітик ActivTrades Рікардо Євангеліста.

Напередодні Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) зазначило, що зниження пропозиції російської нафти на світовому ринку в другій половині року може досягти 3 млн барелів на добу (б/д). Скорочення росією видобутку нафти у квітні майже на 1 млн б/д призвело до зниження глобальних постачань на 710 тис. б/д, до 98,1 млн б/д, відзначило МЕА.

Запропоноване Єврокомісією ембарго на закупівлю нафти і продуктів нафтопереробки рф підтримає ціни на нафту на високому рівні в короткостроковій перспективі, прогнозують аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти