У початок

Нафта дешевшає на тлі зростання долара після підсумків засідання ФРС

Ціни на нафту знижуються на торгах у четвер на тлі підйому долара у зв'язку з рішенням Федеральної резервної системи (ФРС) США знову підвищити ключову ставку.

Вартість січневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 7:05 за київським часом у четвер становить $95,65 за барель, що на $0,51 (0,53%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у середу ці контракти здорожчали на $1,51 (1,6%), до $96,16 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на грудень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилася на цей час на $0,61 (0,68%), до $89,39 за барель. На час закриття попередніх торгів вартість цих контрактів піднялася на $1,63 (1,8%), до $90 за барель, повідомляє «Інтерфакс».

Федрезерв очікувано підняв відсоткову ставку на 75 базисних пунктів, тепер її діапазон становить 3,75-4% річних. Її було підвищено на таку величину за підсумками четвертого засідання поспіль. Наразі ставка перебуває на максимальному рівні з січня 2008 року.

При цьому американський ЦБ вказав на можливість уповільнення темпів зростання ставки надалі. Глава ФРС Джером Пауелл на прес-конференції після засідання заявив, що, ймовірно, це питання обговорюватиметься на грудневій зустрічі або на початку наступного року. Однак він зазначив, що говорити про паузу в підйомі ставки поки що зарано. Крім того, Пауелл сказав, що її граничний рівень буде вищим, ніж очікувалося раніше.

Зростання долара чинить тиск на нафту, при цьому окремі учасники ринку також, ймовірно, фіксують прибуток після нещодавнього підйому котирувань, каже аналітик CMC Markets Тіна Тен.

«Оскільки ФРС підтвердила, що ставки й далі зростатимуть, погіршення прогнозу світової економіки може продовжити чинити тиск на нафтові ринки», — зазначила експерт.

Підтримку нафтового ринку напередодні надали офіційні дані щотижневих даних про запаси енергоресурсів у Штатах.

Комерційні запаси нафти в США минулого тижня зменшилися на 3,12 млн барелів — до 436,83 млн барелів, свідчать дані щотижневої доповіді Міністерства енергетики країни. Товарні запаси бензину знизилися на 1,26 млн барелів і склали 206,63 млн барелів. Комерційні резерви дистилятів збільшилися на 427 тис. барелів, до 106,78 млн барелів.

Експерти очікували на зниження запасів нафти на 200 тис. барелів, бензину — на 1 млн барелів, дистилятів — на 500 тис. барелів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти