У початок

На півдні дорожчає скраплений газ

Наприкінці листопада ціни на скраплений газ на східних терміналах Польщі залишаються без змін. Вартість автомобільних партій ПБТ, наведена до польсько-українського кордону, становить $795-865/т. Але фактична ціна на ресурс буде вищою, оскільки імпортерам доводиться оминати східний кордон Польщі.

«Постачання газу з півдня Польщі через Словаччину, Угорщину й Румунію коштує приблизно на €80/т дорожче порівняно з прямим маршрутом», — каже трейдер з Києва.

Більшість опитаних enkorr компаній цього тижня не укладало нових угод, зосередившись на вивезенні законтрактованих раніше обсягів. Деякі імпортери не поспішають купувати нових партій, оскільки очікують зниження цін. «Дефіцит газу в Україні потроху вщухає, тож у грудні можливе коригування цінових пропозицій», — вважає польський постачальник. З огляду на котирування CIF ARA у листопаді ціни в Польщі мають потенціал до зниження. Цього місяця середня вартість пропану в північно-західній Європі була на $50/т меншою порівняно з жовтнем. Водночас ціни на автогаз для внутрішнього ринку Польщі зменшилися. Цього тижня автомобільні партії російського й неросійського ПБТ зі східних терміналів здешевшали на 100-150 зл/т, до 2 550-2 600 зл/т ($638-650/т) і 2 950-3 100 зл/т ($738-775/т) відповідно.

На балтійських терміналах ціни зменшилися на $2-22/т, до $785-837/т. Зі слів учасників ринку, попит на газ із Литви й Латвії останнім часом зменшився через велику відстань, яку доводиться долати перевізникам, оминаючи польсько-український кордон. Крім того, обсяги пропозиції газу від Orlen Lietuva балтійських трейдерів у другій половині листопада були обмеженими через технічні проблеми, які виникли на установці каталітичного крекінгу Мажейкяйського НПЗ на початку місяця.

Пропозиції спотових партій газу у вагонах цього тижня не змінилися й становлять $850-860/т на умовах DAP Ізов/Ягодин. Цього тижня компанії розмитнювали залізничні обсяги за $750-840/т.

Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі, як і минулого тижня, перебувала у межах $700-740/т. З урахуванням транспорту до українського кордону, морський газ коштуватиме $810-850/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні цього тижня зменшився до $485-512/т DAP Брест.

На півдні скраплений газ дорожчає попри зниження грудневого прайсу Sonatrach. Алжирська компанія встановила ціни на пропан на рівні $520/т(-$40/т), на бутан — $540/т (+$5/т). З початком зими автомобільні партії пропану й ПБТ з терміналу в Галаці продаватимуться за $870-890/т, це на $75/т дорожче порівняно з листопадом. У Мангалії вартість газу зросте на $30-60/т, до $830-860/т.

Як повідомляв enkorr, попри очікуване зниження прайсу Sonatrach, несприятливі погодні умови на морі й дефіцит газу в Румунії й Україні перешкоджатимуть падінню цін у трейдерів. «Закупівлі на споті й демереджі додають до ціни $80-100/т», — каже румунський трейдер. Заспокоєння шторму в Чорному морі дало змогу відновити розвантаження газу на дунайських терміналах. Згідно з даними enkorr, 29 листопада компанії розмитнили 4 тис. морського ресурсу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти