У початок

На початку 2024 року ОПЕК зіткнеться зі зниженням попиту і скороченням частки ринку

Згідно з підрахунками Reuters і даними прогнозистів, ОПЕК зіткнеться зі зниженням попиту на свою нафту в першій половині 2024 року, коли її частка на світовому ринку впаде до найнижчого рівня з часів пандемії Covid-19 через скорочення видобутку й вихід Анголи.

Ця тенденція означає, що група буде намагатися послабити скорочення видобутку, якщо глобальний попит на нафту не прискориться або ОПЕК не буде готовою погодитися на зниження цін на нафту.

Цього місяця Ангола заявила, що залишає Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) з січня 2024 року після виходу Еквадору 2020 року, Катару 2019 року й Індонезії 2016 року.

Вихід Анголи залишить групу з 12 членами, а її видобуток знизиться до рівня нижче за 27 млн барелів на добу (б/д), що становить менше від 27% від загальної світової пропозиції в 102 млн б/д.

Востаннє частка ринку ОПЕК упала до 27% під час пандемії 2020 року, коли світовий попит упав на 15-20%. Відтоді світовий попит відновився до рекордного рівня, що означає, що ОПЕК утратила частку ринку на користь конкурентів.

Станом на листопад 2023 року видобуток сирої нафти ОПЕК становив 27,4% від загального ринку, знизившись із 32-33% у 2017-2018 роках, згідно з даними щомісячних звітів групи.

Зараз ОПЕК+ скорочує видобуток приблизно на 6 млн бд, щоб теоретично група могла збільшити видобуток для боротьби за частку ринку.

Але це призведе до значного падіння ціни, якщо попит на нафту не покращиться.

Деякі члени ОПЕК+, включаючи росію, заявили, що група може вжити додаткових заходів, якщо це виявиться необхідним.

Дані трьох прогнозистів нафти, за якими уважно стежать, — Міжнародного енергетичного агентства (МЕА, США), Управління енергетичної інформації (EIA) і сама ОПЕК припускають, що мало можливостей для послаблення скорочень у другому кварталі.

Згідно з підрахунками Reuters, EIA передбачає зниження попиту на нафту ОПЕК у другому кварталі порівняно з першим.

МЕА вважає, що попит на нафту країн ОПЕК залишається стабільним, водночас ОПЕК вважає, що він падає, хоч і з вищого рівня, ніж у двох інших прогнозистів.

ОПЕК бачить збільшення своєї частки ринку в довгостроковій перспективі, оскільки виробництво в інших місцях падає, а світовий попит зростає далі.

Згідно з останнім звітом World Oil Outlook, загальна частка групи на ринку нафти зросте до 40% на 2045 рік, оскільки видобуток не в ОПЕК почне скорочуватися з початку 2030-х років.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти