У початок

Імпорт СПГ Європою у листопаді виявився максимальним за півроку

Потоки скрапленого природного газу (СПГ) з європейських терміналів до газотранспортної системи ЄС у листопаді виявились максимальними за останні півроку. Про це свідчать дані Gas Infrastructure Europe (GIE).

Обсяги імпорту СПГ Європою у листопаді суттєво зросли після падіння місяцем раніше. За підсумками листопада вони становили 11,61 млрд куб. м, виявившись на 16% вище, ніж у жовтні, й на 2% нижче порівняно з листопадом минулого року. Цей показник став другим для листопада історії. При цьому потоки палива з терміналів також стали максимальними після травня поточного року, коли вони перевищили 12 млрд куб. м.

Усього за 11 місяців 2023 року надходження СПГ з терміналів до газотранспортної системи Європи становлять близько 118,5 млрд куб. м – на 1,5% більше, ніж роком раніше.

СПГ 2023 року посідає перше місце за часткою серед джерел отримання газу Європою — 40%, випливає з даних Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG) станом на 29 листопада. На другому місці з часткою 29% — постачання з Північного моря (в основному газ Норвегії), на третьому з 12% — постачання з Північної Африки.

При цьому частка постачання газу зі Сходу (російський газ, постачання газу України, а також відбір європейськими компаніями свого газу із ПСГ України) зросла до 9,4%. Це більше, ніж постачається з Великобританії (6%).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти