У початок

Імпорт сирої нафти в Китай відновлюється завдяки низьким цінам

Імпорт сирої нафти в Китай відновився у серпні, підвищившись до найвищого рівня за рік, але збільшення значною мірою пов’язане з попереднім зниженням цін, а не з відновленням споживання.

Згідно з митними даними, оприлюдненими 10 вересня, найбільший у світі імпортер сирої нафти у серпні отримав 49,1 млн метричних тонн, що еквівалентно 11,56 млн барелів на день (б/д).

Це був найвищий місячний обсяг із серпня минулого року, а також значний приріст з 9,97 млн б/д, який спостерігався у липні, що був найнижчим місячним показником за майже два роки.

Хоча серпневий імпорт виглядає сильним, варто зазначити, що він усе ще знизився на 7% порівняно з тим самим місяцем 2023 року, а імпорт за перші вісім місяців цього року на 3,1% нижчий, ніж за той самий період торік.

Питання для ринку полягає в тому, чи серпневе відновлення імпорту є початком відновлення попиту на сиру нафту в Китаї, чи це, швидше за все, відображення нижчих цін на нафту, які переважали, коли вантажі, що прибувають у серпні, було організовано.

Модель купівлі китайських нафтопереробників полягає в тому, що вони, як правило, збільшують імпорт, коли вважають, що ціни на конкурентному рівні, і навпаки, вони відступають, коли вважають, що ціни зросли занадто високо або занадто швидко.

Вантажі, які прибули в серпні, швидше за все, були організовані в травні й червні, коли світові ціни на нафту мали тенденцію до зниження.

Нинішнє зниження світових цін на нафту свідчить про те, що китайські нафтопереробники можуть збільшити імпорт, і якщо вони закуповуватимуть вантажі зараз, це збільшення позначиться на надходженнях у листопаді, грудні, й навіть у січні.

Останній звіт ОПЕК, опублікований 10 вересня, другий місяць поспіль знизив прогноз зростання попиту в Китаї до 650 тис. б/д 2024 року з 700 тис. б/д попереднього місяця й 760 тис. б/д місяцем раніше.

Навіть переглянутий прогноз все ще занадто оптимістичний, враховуючи, що імпорт сирої нафти Китаєм за перші вісім місяців 2024 року становить 10,98 млн б/д, що приблизно на 390 тис. б/д нижче від 11,37 млн б/д за той же період 2023 року.

Щоб прогноз ОПЕК здійснився, імпорт сирої нафти Китаєм мав би різко зрости в ІV кварталі, і хоча нинішні низькі ціни цілком можуть спричинити їх зростання, було б великим сюрпризом, якби вони зросли на обсяги, необхідні для відповідності оцінкам ОПЕК.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти