У початок

Імпорт російського газу в Туреччину у січні-липні 2024 року впав майже на чверть

У липні обсяги імпорту скрапленого газу в Туреччину зросли на 27% порівняно з червнем і становили 323 тис. тонн, свідчать дані турецького Бюро статистики. Різке зростання зумовлено збільшенням постачань з Алжиру, у липні надходження LPG з цього напрямку подвоїлися й досягли 217 тис. тонн. Водночас імпорт газу з США скоротився з 75 тис. тонн до 33 тис. тонн.

Обсяги надходження російського газу у липні збільшилися на 6% і становили 49 тис. тонн, тоді як постачання з Казахстану скоротилися на 17%, до 19 тис. тонн.

За сім місяців обсяги імпорту скрапленого газу в Туреччину скоротилися на 4%, або на 93 тис. тонн, до 2,15 млн тонн. Зменшенню постачань закордонного ресурсу сприяла більш стабільна робота турецьких НПЗ у I півріччі. Згідно з даними EPDK, у січні-червні обсяги виробництва скрапленого газу в Туреччині збільшилася з 395 тис. тонн до 434 тис. тонн. Крім того, на попиті позначилися ціни на природний газ, завдяки чому використання LPG у промисловому сегменті було нижчим, ніж торік.

Обсяги імпорту з Алжиру й США, головних постачальників LPG у Туреччину, в січні-липні практично не змінилися й становили 990 тис. тонн і 634 тис. тонн відповідно. Водночас постачання газу з росії й Казахстану скоротилися. Обсяги імпорту російського газу впали на 23%, до 307 тис. тонн. На відміну від Алжиру й США, які постачають газ у Туреччину переважно на основі довгострокових контрактів, росія продає значну частку продукту на споті. Як наслідок, зменшення попиту на турецькому напрямку найбільше позначилося на російських відправленнях.

Імпорт з Казахстану скоротився на 22%, до 132 тис. тонн. Протягом 2024 року Казахстан зменшував обсяги постачань газу за кордон на всіх напрямках, зокрема у Туреччину. Дефіцит на внутрішньому ринку на тлі скорочення обсягів виробництва змусив уряд Казахстану впровадити заборону на експорт продукту з заводів-виробників, окрім «Тенгізшевройлу» й «Жаїкмунаю». 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти