У початок

Казахстан скоротив експорт мазуту й LPG у I півріччі

Казахстан скоротив у першій половині 2024 року експорт мазуту на 36%, до 716,6 тис. тонн, скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) — на 30%, до 400 989 тонн, показали дані Бюро нацстатистики.

Зменшення експорту мазуту зумовлено скороченням виробництва продукту в Казахстані у січні-червні 2024 року на 20% у річному вираженні — до 1,272 млн тонн, за даними Бюро нацстатистики. Левова частка казахстанського мазуту (близько 80% від загального обсягу) експортувалася у цей період кількома маршрутами через грузинські порти, а решта — у країни Центральної Азії.

Експорт СВГ скоротився, оскільки дефіцит на внутрішньому ринку змусив владу запровадити обмеження на вивіз продукту для виробників, за винятком «Тенгізшевройлу» й «Жаїкмунаю». Випуск СВГ у січні-червні 2024 року також знизився — на 5% у річному вираженні, до 1,33 млн тонн. Понад половину казахстанського експортного обсягу СВГ у січні-червні поточного року було постачено у Центральну Азію, у західному напрямку продукт транспортувався через грузинський порт у Батумі, російський темрюк, а також залізничними маршрутами до Польщі й країн Прибалтики.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти