У початок

Імпорт Індією російської нафти зріс у 14 разів

Резервний банк Індії повідомив, що у 2022/23 фінансовому році (закінчився 31 березня) імпорт нафти з росії зріс у 14 разів порівняно з попереднім роком — з $2,2 млрд до $31,02 млрд у вартісному вираженні, випливає з річного звіту індійського регулятора.

Частка російських постачань в імпорті вуглеводнів до Індії збільшилася за звітний період із 2% до 19,1%, йдеться у звіті. У Резервному банку зазначили, що росія стала найбільшим постачальником нафти в Індію, випередивши Ірак, Саудівську Аравію та ОАЕ. За даними регулятора, за минулий фінансовий рік рф постачила в Індію 50,84 млн тонн нафти.

При цьому через запроваджену західними країнами цінову «стелю» на рівні $60 за барель у вартісному вираженні російський імпорт нафти в Індію поступився імпорту з Іраку, який постачив у країну 50,31 млн т палива на суму $33,37 млрд. До найбільших постачальників нафти в Індію також увійшли Саудівська Аравія (39,37 млн т), ОАЕ (21,5 млн т) й США (15,16 млн т).

На тлі відмови країн Європи від російської нафти більшу її частину почали купувати Індія й Китай. Віце-прем'єр рф алєксандр новак казав, що росія 2023 року переспрямує в Азію 140 млн т експорту нафти і нафтопродуктів, які раніше припадали на Європу. У квітні імпорт нафти з росії в Індію досяг рекордного значення.

Як повідомляли ЗМІ, через те, що основні потоки російської нафти тепер переспрямовано в Азію, найбільша російська нафтокомпанія «роснєфть» пропонує уряду прив'язати розрахунок нафтових податків до сорту Dubai, а не Brent, як зараз.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти