У початок

Імпорт нафти в Китай у серпні різко зріс

Імпорт сирої нафти в Китай різко зріс у серпні, показали митні дані в четвер, оскільки нафтопереробники нарощували запаси й збільшували переробку, щоб отримати більші прибутки від експорту палива, повідомляє Reuters.

Минулого місяця до найбільшого в світі імпортера нафти було поставлено 52,8 млн метричних тонн, або 12,43 млн барелів на день (б/д), свідчать дані Головного митного управління країни. Згідно з підрахунками Reuters, щоденна ставка є третьою найвищою в історії.

Згідно з даними, імпорт зріс на 20,9% порівняно з липнем і на 30,9% порівняно з роком раніше. За перші вісім місяців року імпорт зріс на 14,7% порівняно з аналогічним періодом торік, до 379 млн тонн.

Імпорт Китаю зріс порівняно з минулим роком, оскільки внутрішній попит на пальне більше не пригнічується широко поширеними обмеженнями для боротьби з пандемією COVID-19.

«Темпи нафтопереробки постійно зростають», — сказала Сюй Пен, аналітик нафтопродуктів китайської консалтингової компанії JLC, додавши, що маржа експорту дизельного пального хороша, і експорт дизпального зростатиме.

Сюй також вказала на зростання внутрішнього попиту. «Серпень — це пік сезону попиту на бензин під час літніх канікул, і (оскільки) це перший період відпустки після пандемії, попит на подорожі особливо високий», — сказала вона.

Однак загальні перспективи економіки Китаю залишаються похмурими, оскільки слабкий сектор нерухомості й мляве внутрішнє споживання тиснуть на попит на паливо.

Зі слів аналітиків, погане макроекономічне тло у поєднанні зі стабільною роботою нафтопереробних заводів (НПЗ) свідчить про те, що Китай нарощував товарні запаси протягом місяця.

«Китай накопичив не тільки свої запаси сирої нафти, але й свої запаси нафтопродуктів, зокрема дизельного палива», — заявили аналітики Citi у клієнтській записці у вівторок.

У той же час експорт нафтопродуктів зростає, оскільки нафтопереробники заробляють на зростанні прибутку від продажу палива за кордоном.

Минулого місяця експорт нафтопродуктів зріс до 5,89 млн тонн, за даними митниці, порівняно з 5,31 млн тонн у липні, й на 23,3% порівняно з роком раніше.

Регіональна маржа нафтопереробки зросла порівняно з попереднім місяцем і становила в середньому $12,60 за барель до серпня проти близько $6,60 за барель у липні.

Минулого тижня Пекін видав третю партію квот на експорт продукції, що включає 12 млн тонн нафтопродуктів, таких як бензин і гас, і 3 млн тонн на суднове паливо.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти