У початок

Мозирський НПЗ збільшив постачання бітуму в Україні на 40%

Також є російською мовою

Мозирський НПЗ в 2020 р. збільшив відвантаження бітуму на український ринок на 40%, до 410 тис. т. Про це під час онлайн-семінару «Бітум: технології та постачання» повідомив заступник генерального директора заводу Олег Протасов, передає кореспондент enkorr.

«Зростання виробництва стало можливим завдяки передовсім українському ринку, який вже спожив 410 тис. т. Тому він для нас безумовно є ключовим експортним напрямком», – заявив топ-менеджер.

Таким чином, у 2020 р. Мозирський НПЗ зберіг статус найбільшого постачальника бітуму на український ринок. За даними «Консалтингової групи «А-95», завод охопив частку українського ринку в 36%.

За словами Протасова, у 2020 р. завод виробить рекордних 582 тис. т дорожніх бітумів, що на 12% більше, ніж на рік раніше. Якщо торік в Україну надійшло 56% від загального обсягу виробленого бітуму, то в поточному році цей показник перевищив 70%.

Він зазначив, що річний обсяг виробництва в цьому році перевищив проєктну потужність підприємства, та попри це компанія має потенціал до збільшення виробництва ще на 20-30 тис. т щомісяця в бітумний сезон.

«У нас проєктна потужність 500 тис. т, підтверджена – 580 тис. т. Але справа в тому, що вироблення бітуму йде нерівномірно по місяцях, і пік його припадає на серпень-вересень. Тому якщо виробляти по 100 тис. т улітку, то подолати цифру в 600 тис. т в рік нам важко не буде», – зазначив він.

Крім цього, Протасов повідомив, що за останні роки суттєво змінилося співвідношення доставок бітуму залізницею й автотранспортом на користь останнього. При цьому рекорд добового відвантаження склав 3 200 т.

«Якщо в 2015 р. частка залізничних відвантажень становила 40%, то в 2020 р. вона зменшилася до 10%», – зазначив він.

Зокрема в зв'язку з цим на заводі було введено цілодобовий режим відвантаження і електронну чергу, яка дає змогу мінімізувати простої.

Як повідомляв enkorr, у січні-листопаді 2020 року постачання дорожнього бітуму на український ринок склали 1,116 млн т, що є абсолютним рекордом в історії незалежної України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти