У початок

Morgan Stanley очікує, що Brent підніметься до $90 за барель до літа 2024 року

Morgan Stanley підвищив свої прогнози цін на нафту Brent на $10 за барель – до $90 на ІІІ квартал 2024 року, посилаючись на більш жорсткий баланс попиту й пропозиції через зобов’язання ОПЕК+ і скорочення видобутку нафти в росії після недавніх атак безпілотників на її нафтопереробні заводи (НПЗ), повідомляє Reuters.

Morgan Stanley знизив прогноз постачань для ОПЕК і росії на 0,2-0,3 млн барелів на день (б/д) у ІІ-ІІІ кварталі, оскільки він бачить помірний дефіцит у ІІ кварталі, який збільшиться до більшого дефіциту в ІІІ кварталі.

Банк також підвищив свій прогноз ціни на Brent на ІІ квартал до $85 за барель з $82,5, прогноз на ІІІ квартал до $87,5 з $82,5, а на ІV квартал прогнозує ціни на рівні $85 проти $80 раніше.

Орієнтовний показник нафти Brent у понеділок коливався трохи нижче від $86 за барель. Ціни були підтримані, оскільки Україна посилила атаки на російську нафтову інфраструктуру з початку року, вразивши численні великі НПЗ, намагаючись завдати шкоди російській армії.

Як зазначає Morgan Stanley, «ці атаки, ймовірно, означають, що деяку кількість видобутку нафти все ще потрібно буде скоротити. У результаті цього, у поєднанні із зобов’язаннями ОПЕК+, ми також знизили наш прогноз видобутку нафти в росії на ІІ і ІІІ квартали на ~0,2 млн б/д».

Morgan Stanley також дотримується думки, що замість надбавки за геополітичний ризик існує фактично невелика знижка в ціні на Brent за ризик погіршення згуртованості ОПЕК: «Кожного місяця, поки дисципліна ОПЕК залишається в силі, фіксована ціна на Brent, ймовірно, продовжуватиме наздоганяти рівень запасів і часових спредів».

Раніше цього місяця члени ОПЕК+ на чолі з Саудівською Аравією й росією погодилися продовжити добровільне скорочення видобутку нафти на 2,2 млн б/д на ІІ квартал.

Morgan Stanley все ще очікує, що цього року попит на нафту зросте на 1,5 млн б/д, що трохи перевищує історичну тенденцію зростання через авіаційне паливо і нафтохімію, а також у Китаї й Індії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти