У початок

MOL веде переговори про купівлю активів «лукойлу» в Румунії

Угорська компанія MOL, підконтрольна уряду Віктора Орбана, домовилася з російською компанією «лукойл» про можливу покупку деяких активів у Румунії, повідомили офіційні джерела Economedia та G4Media. Серед обговорених активів були концесія в Чорному морі (периметр Trident) і нафтопереробний завод у Плоєшті.

Представники MOL Romania повідомили Economedia, що вони «вивчають органічні й неорганічні можливості розвитку».

Хоча вони не підтвердили й не спростували інформацію Economedia, представники угорської компанії повідомили нам минулого місяця, що «MOL Romania переживає період із багатьма можливостями, і наша мета полягає в тому, щоб інвестувати в ініціативи зростання, які служать інтересам наших клієнтів B2B і B2C . Ми постійно досліджуємо можливості органічного й неорганічного зростання і, безсумнівно, докладемо всіх зусиль, щоб рухатися вперед із тими, з якими ми виявимо синергію. Дякуємо за ваш запит. Якщо відбудуться конкретні придбання або будуть виявлені інші можливості для зростання, ми повернемося з детальною інформацією».

Однак угода була «рішуче заперечена» представниками румунської держави, повідомляють джерела Economedia. Причина пов'язана з підозрами щодо дій уряду в Будапешті, який у підсумку міг би контролювати як стратегічну концесію в Чорному морі, так і значну частину ринку нафтопереробки в Румунії (близько 20%). Раніше БНР відхилило подібну операцію, а саме спробу угорського банку OTP Bank купити Banca Românească.

На даний момент не зрозуміло, чи тривають переговори між MOL Romania та «лукойл».

Російська компанія «лукойл» є концесіонером газового периметра Trident у Чорному морі, запаси якого оцінюються в 30 млрд куб. м, але не підтверджені. 2023-го Національне агентство мінеральних ресурсів (ANRM), яке концесіює вуглеводневі периметри від імені румунської держави, схвалило продовження розвідувальної програми для росіян, враховуючи, що результати буріння поки що не переконали росіян у необхідності почати виробництво належним чином.

Концесійний периметр «лукойлу», в якому Romgaz є партнером 12%, розташований між концесійним периметром американців з BSOG і концесійним OMV Petrom і Romgaz.

Зазначимо, Romgaz має переважне право, якщо «лукойл» вирішить відмовитися від концесії Чорного моря.

За даними рейтингового агентства Fitch, MOL на 30,49% належить трьом фондам, які фактично контролюються урядом Угорщини.

MOL Romania трохи скоротила свій бізнес на 2% – до 9,1 млрд леїв минулого року, а прибуток збільшився на 50% – до 243,3 млн леїв.

Минулого року «лукойл румунія» зафіксував обсяг діяльності в 11,1 млрд леїв, що на 17% менше, але прибуток зріс на 50%, до 353,6 млн леїв, а кількість співробітників скоротилася на 60%, до 356 осіб.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти