У початок

Мінінфраструктури очікує на повернення акцизу на пальне восени

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков очікує на введення акцизу на пальне з 1 вересня або з 1 жовтня поточного року.

«Я думаю, це залежатиме від того, як швидко законопроєкт розглянуть у Верховній Раді. Якщо його буде розглянуто найближчими тижнями, то може запрацювати з 1 вересня або з 1 жовтня», — заявив він на брифінгу в Києві в понеділок, передає «Інтерфакс-Україна».

З його слів, з поверненням акцизу країна отримуватиме близько 2-3 млрд грн бюджетних надходжень на місяць.

Нагадаємо, уряд вніс у Верховну Раду законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. Документом пропонується запровадити уніфіковану ставку акцизу для всіх видів пального (бензини моторні, важкі дистиляти й інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан) обсягом 100,00 євро за 1000 літрів.

При цьому Кабмін пропонує залишити пільговий ПДВ на пальне, який наразі складає 7% замість 20%.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, після повернення акцизу ціни на нафтопродукти на АЗС залишаться на поточному рівні.

Зазначимо, до війни «нафтові» акцизи приносили в бюджет до 70 млрд грн, або до 2,25 млрд євро на рік (за торішнім курсом). ПДВ на акциз — ще 0,45 млрд євро відповідно. Ставки були такі: бензин — 213 євро/1000 л, ДП — 139, скраплений газ — 52 євро.

Як повідомляв enkorr, Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила закон №7137-д, яким передбачила нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне й скраплений газ і зменшення ПДВ з 20-ти до 7%.

Нагадаємо, директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський в одному із свої останніх інтерв’ю заявив, що він очікує, що Верховна Рада України поверне обнулений у березні акциз на моторне паливо уже в серпні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти