У початок

Мінфін США: росія експортує нафту з дисконтом 25% до світових цін

Є свідчення того, що запроваджена цінова «стеля» на російську нафту успішно працює, заявив заступник голови Мінфіну США Уоллі Адейемо. З його слів, росія експортує нафту з дисконтом 25% до світових цін.

Адейемо сказав, що доходи уряду рф від продажу нафти за п'ять місяців 2023 року впали майже на 50% рік до року, хоча росія експортує більше сирої нафти, ніж на початку повномасштабної війни рф проти України.

«Незважаючи на зростання експорту, росія заробляє менше грошей, тому що її нафта тепер продається з дисконтом у 25% порівняно з іншою світовою нафтою», — наводить слова міністра сайт відомства.

Як додав Уоллі Адейемо, росія також інвестує у створення власної морської нафтової екосистеми, щоб постачати нафту без використання послуг країн Заходу. «Наприклад, російський центробанк видав гарантії майже на $9 млрд у рамках схеми перестрахування... Це гроші, які кремль не може інвестувати в танки та іншу зброю для ведення своєї нелегітимної війни в Україні», — зазначив міністр.

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго на російську нафту, з цього ж дня встановлено «стелю» цін на нафту з росії на рівні $60 за барель. З 5 лютого 2023 року діє ембарго Євросоюзу на російські нафтопродукти.

За даними Центру досліджень Хельсінкі в галузі енергетики і чистого повітря, «стеля» цін обходиться росії в €160 млн ($172 млн) щодня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти