У початок

Мільйон з Румунії: з початку війни українські компанії значно збільшили закупівлі ДП на півдні

З початком повномасштабної військової агресії росії проти України вітчизняним паливним компаніям довелося кардинально перебудовувати логістику постачань. Закупівлі з росії й білорусі стали неможливими, тому трейдери були змушені шукати нові джерела постачань нафтопродуктів.

Румунія — одна з перших країн, які розпочали постачання нафтопродуктів до України. Вже наприкінці березня перші партії дизпального було розмитнено на кордоні з Чернівецькою областю. За даними еnkorr cтаном на середину лютого, з початку повномасштабної війни румунські компанії відвантажили 1 млн тонн продукту на український ринок. Майже половину всього обсягу імпорту з цього напрямку здійснили великі мережі АЗС — ОККО, UPG, KLO і WOG. Для порівняння, за весь 2021 рік з Румунії в Україну було відвантажено лише 15 тис. тонн дизпального.

У Румунії розташовано три НПЗ, проте постачання дизелю здійснювалося переважно лише з Rompetrol Rafinare. Основну частку обсягів продукту до України компанії відвантажували з чорноморських портів Румунії, роботу українських морських терміналів було заблоковано російським вмф. Найбільшим постачальником дизпального в Україну з Румунії була компанія Euronova Energy, яка здійснювала відвантаження з терміналів у Констанці й Галаці. Загалом протягом останніх дванадцяти місяців українським компаніям довелося співпрацювати більш ніж із 40 румунськими контрагентами.

Сьогодні Румунія є одним із ключових джерел постачань дизпального для українського ринку. Паливо з Балкан живить двигуни автомобілів півдня й центру України. У січні кожну п’яту тонну ДП, що потрапляла на український ринок, було відвантажено з Румунії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти