У початок

Міні-НПЗ у Мерефі контролюється харківськими чиновниками – ЗМІ

Також є російською мовою

Міні-НПЗ в м. Мерефа контролюється радником голови Харківської облдержадміністрації Сергієм Стороженком і заступником голови Харківської ОДА Олександром Скакуном. Про це в матеріалі «Слава розчинникам, або Що може об'єднувати пальне на заправках SUNOIL, MOTTO і БРСМ» пишуть журналісти видання «Олігарх».

Відзначається, що Стороженко вважається фактичним власником ТОВ «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» (офіційно її оформлено на гендиректора футбольного клубу «Металіст 1925» Ярослава Вдовенка), Скакун – ТОВ «Бітоксид».

Як пишуть журналісти, ТОВ «АЕС Компані» управляє міні-НПЗ у Мерефі, яким, у свою чергу, володіє ТОВ «Бітоксид».

«Ключові учасники цієї схеми, де на вході перебуває міні-НПЗ, на якому виробляють «бодягу» з суміші токсичних розчинників з низькоякісними нафтовими фракціями, а на виході – мережа АЗС «Мотто», котра продає автомобілістам пальне, яке «вбиває» їхні машини, – вже згадане ТОВ «АЕС Компані», яке управляє міні-НПЗ у Мерефі, і ТОВ «Бітоксид», яке ним володіє», – йдеться у статті.

«АЕС Компані» і «Бітоксид» – компанії-фігуранти кримінальних проваджень – зареєстровано за однією адресою: Харків, вул. Плеханівська, 126/1. Директор і головний засновник «Бітоксида» Роман Валеулін (на нього записано 77,38%-ву частку в компанії).

Другий засновник «Бітоксида», за інформацією видання, з часткою в 22,62% – Костянтин Кузьменко. Він же – одноосібний власник ПП «Свей», зареєстрованого за тією ж адресою, що і «Бітоксид» з «АЕС Компані», і за сумісництвом тесть Юрія Скакуна – молодшого брата заступника голови Харківської ОДА Олександра Скакуна. Юрій Скакун працює директором ПП «Свей» і спочатку був засновником «Бітоксида» з часткою 50%.

Як повідомляв enkorr, міні-НПЗ у Мерефі є найбільшим в країні, оціночно він переробляє 8 тис. тонн сировини щомісяця. У судових реєстрах підприємство фігурує як постачальник нафтопродуктів для мережі Motto. Також завод є одержувачем безакцизних компонентів на основі МТБЕ і метанолу (код 3814009090), що імпортуються як розчинники для лакофарбової промисловості. Так, у січні-травні 2021 р. харківська компанія «Пром Хім» імпортувала 11,2 тис. т розчинників, частину з яких було спрямовано ​​в Мерефу.

«Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» також є фігурантом кримінальної справи, в рамках якої було заблоковано роботу компанії Glusco. Однак у мережі заявляють, що не мають до неї жодного відношення.

Нагадаємо, в червні поточного року прес-служба Державної фіскальної служби заявила про виявлення незаконного виробництва пального в Харківській області. Enkorr з'ясував, що йдеться про найбільший міні-НПЗ у Мерефі. Тим часом, за даними джерел, після відвідування податківцями підприємство продовжує роботу.

За даними Консалтингової групи «А-95», з різною інтенсивністю в Україні працює понад 30 об'єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, яка не обкладається акцизним податком. Насправді це низькоякісні моторні палива стандартів Євро-2 і Євро-3, які йдуть у роздрібну мережу. Сума несплаченого акцизу за 2020 р. оцінюється в 3,8 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти