У початок

Міненерго підтримало уніфікацію паливних акцизів, але виступає за її поетапну реалізацію

Також є російською мовою

Міністерство енергетики схвалило зі своїми зауваженнями проєкт закону, яким передбачено уніфікацію ставок акцизів на рівні €139 за 1000 л на моторні палива. Про це свідчить консультативний висновок відомства, опублікований на урядовому порталі.

Відповідні податкові зміни запропоновано проєктом закону №4098 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на пальне».

У Міненерго відзначають, що надмірне податкове навантаження на бензин і, навпаки, податкові преференції для дизельного пального, і «особливо» для скрапленого газу, сформували структуру споживання пального, яка негативно впливає на вітчизняне нафтогазоперероблення. При цьому дефіцит внутрішнього попиту на автогаз можна задовольнити тільки за рахунок імпорту.

«З урахуванням можливостей і структури вітчизняної економіки зниження споживання скрапленого газу – цілком виправданий крок, оскільки перспективи істотного нарощування обсягів виробництва скрапленого газу в Україні поки що незначні. При ємності ринку скрапленого газу близько 1,9 млн.т вітчизняні виробники за підсумками 2019 р. забезпечують лише 23% такого споживання», – відзначили у профільному міністерстві.

Тим часом, згідно з висновками його експертів, здійснювати значні зміни розміру акцизного податку недоцільно, оскільки це вплине на рівень цін соціально значущих товарів і опосередковано негативним чином – практично на всі сфери економіки.

«Упродовж останніх п'яти років бензини перестали бути основним видом пального для фізичних осіб, реальні доходи яких зменшилися і які намагалися зменшити витрати на пальне для транспортних засобів», – відзначають у міністерстві, додавши, що використання СВГ як моторного палива призвело до оптимізації транспортних витрат і поліпшення добробуту населення.

«З огляду на вищесказане, вважаємо за доцільне здійснювати підвищення ставки акцизного податку на скраплений газ з одночасним зниженням акцизу на бензин поетапно», – підсумували в міністерстві. Втім, самого механізму поетапної зміни ставок акцизів у відомстві не запропонували.

Як повідомляв enkorr, Міністерство фінансів схвалило зі своїми зауваженнями проєкт закону, який передбачає уніфікацію ставок акцизів.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді на розгляді перебуває кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Першим було зареєстровано законопроєкт, яким пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники, які зіткнулися з неможливістю збільшення виробництва нафтопродуктів через скорочення ринку бензинів і зростання ринку скрапленого газу.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,50 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,50 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на чинному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти