У початок

Мертвий сезон: зарубіжні трейдери повідомляють про низькі продажі LPG в Україну

На кінець року ціни на скраплений газ у Польщі, країнах Балтії й Румунії продовжували зменшуватися. Зарубіжні постачальники змушені робити знижки, оскільки українські покупці суттєво скоротили обсяги закупівель автогазу за кордоном.

Автомобільні партії газу на східних терміналах Польщі здешевшали на $5-17/т, до $730-825/т. Польські трейдери повідомляють, що попит з боку українських компаній майже відсутній, через це деякі тамтешні термінали залиті продуктом. «Цього тижня ми були змушені робити знижку, щоб заохотити компанії швидко забрати газ із Дорогуська, оскільки туди мають надійти нові партії», — каже польський трейдер. Утім, оператори українських ГНС наразі мають схожі проблеми. «В автомобілях зараз майже ніхто не купує, але продовжують надходити залізничні партії, які нікуди зливати», — розповіли в компанії, яка має власну ГНС на Київщині. Нагадаємо, минулого тижня автомобільні постачання газу з Польщі впали до мінімуму цього року через низький попит і проблеми з перетином польсько-українського кордону.

На внутрішньому ринку Польщі ціни на автогаз зменшилися на 50-100 зл/т завдяки укріпленню курсу злотого на тлі низького попиту. На сході країни автомобільні партії російського продукту продаються за 2 450-2 600 зл/т ($628-667) FCA. Неросійський ресурс продається за 2 800-2 900 зл/т ($718-743/т) FCA.

На балтійському напрямку автомобільні партії газу з урахуванням вартості транспорту до українського кордону пропонуються за $730-751/т, це на $2-9/т менше порівняно з попереднім тижнем. Попит на балтійський ресурс на кінець року також залишається низьким. «Балтійські пропозиції виглядають привабливішими порівняно з польськими, але зараз можна купити ресурс на внутрішньому ринку», — каже представник столичної мережі АЗС. Цього тижня кілька компаній повідомило enkorr, що вони повернуться до закупівель імпортного газу лише на початку січня.

Залізничні партії газу цього тижня пропонувалися за $770-830/т на умовах DAP Ізов/Ягодин, це на $20-30/т менше порівняно з минулим тижнем. При цьому компанії розмитнювали залізничні партії ПБТ за $815-880/т на умовах DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тисою.

Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі цього тижня не змінилася й становить $680-720/т, тоді як в ARA котирування зросли на $14/т, до $523/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $790-820/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін на залізничні партії ПБТ на білорусько-польському кордоні зменшився на $2,5/т, до $470-488/т DAP Брест.

На півдні цього тижня ціни також зменшилися. Автомобільні партії пропану й ПБТ здешевшали на $25-30/т, до $740-745/т. Вартість газу в Мангалії зменшиться з наступного року приблизно до $710-720/т, повідомив enkorr оператор терміналу. Алжирська компанія Sonatrach встановила ціни на пропан і бутан на рівні $510/т і $540/т відповідно. Таким чином, пропан здешевшав на $10/т, тоді як ціна на бутан залишилася без змін. При цьому трейдери припускають зростання вартості морських партій продукту у січні. «Ціна на суміш зміниться несуттєво, але премії на морські партії можуть зрости», — зазначив румунський трейдер.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти